Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Ştiri - Cluj-Napoca

Luni, 8 decembrie 2014, de la ora 19:00, în Auditorium Maximum, studenții de la UBB Cluj alături de un grup de colindători oferă clujenilor un concert de colinde și ”corinzi” din Ardeal. În preajma Crăciunului, aceștia ne introduc în atmosfera sărbătorilor încântându-ne cu acest concert al cărui repertoriu este alcătuit din colinde și ”corinzi” specifice zonei.

Organizatorii, Direcţia de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Consiliul Studenților din UBB (CSUBB) și organizația studenților din UBB (OSUBB), au stabilit două scopuri ale acestui concert: recitarea de colinde, dar și prezentarea și clarificarea unor aspecte de ordin teoretic legate de acest obicei (originea colindei, stratul precreştin, tipologia colindelor, statutul colindătorului, modul în care se colindă, momentul și locurile în care se colindă). Grupul de colindători va urca pe scenă alături de Sebastian Paic (doctorand UBB). Răzvan Roșu( masterand UBB) va acompania grupul de ”corindători” din Țara Moților. Aceștia vin din comuna Mărișel, județul Cluj, și fac parte dintr-o comunitate care a conservat foarte bine stratul precreștin al corindei.

Dintre persoanele care vor fi prezente la eveniment se numără şi Prof. univ. dr. Ion Cuceu, fostul director al Arhivei de Folclor a Academiei Române, care împreună cu Răzvan Roșu vor povesti despre fenomenul colindatului și modul de promovare al acestuia.

Intrarea este liberă, iar cei interesați sunt invitați să participe la acest eveniment, în cadrul căruia se pot relaxa, dar pot acumula și informații interesante referitoare la acest fenomen al colindatului, specific Crăciunului.

Sursă: www.monitorulcj.ro

 
Ştiri - Cluj-Napoca

Astăzi, 3 decembrie 2014, la ora 18:30, clujenii sunt invitați la Opera Națională Română pentru a urmări un spectacol de balet care îi va introduce în spiritul sărbătorilor de iarnă. ”Spărgătorul de nuci” revine pe scenă în Cluj-Napoca cu o coregrafie feerică, specifică magiei Crăciunului.

Distribuția care animă splendidul spectacol pe scena Operei clujene este formată din: Andreea Jura, Dan Haja, Adelina Filipaș, Marius Toda, Romulus Petruș, Monica Pintea Martin, Vlad Maier, Laura Pop, Valentin Mihăilă, Robert Kálmán, Vlad Maier, Dalia Costea, acompaniați de un grup de eleve al Liceului de Coregrafie ”Octavian Stroia”.  Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se vor afla sub bagheta dirijorului Horváth József. Coregrafia și regia artistică sunt semnate de Vasile Solomon.

”Spărgătorul de nuci” este unul din cele mai îndrăgite spectacole jucate în preajma sărbătorilor, beneficiând de notorietate și fiind transpus de-a lungul timpului în balet pe gheață, desen animat, carte ilustrată și film artistic. Baletul are două acte care se desfășoară pe partiturile lui Piotr Ilici Ceaikovski, bazându-se pe basmul omonim semnat de Alexandre Dumas.

Sursă: www.monitorulcj.ro

 
Ştiri - Cluj-Napoca

Pentru iubitorii păsărilor și a naturii în general, Sibiul îi așteaptă cu o expoziție de excepție care va fi deschisă până la finalul lunii septembrie 2014.

Este vorba despre expoziţia temporară "Clipe din viaţa păsărilor'' care îşi propune să prezinte şi să aducă în faţa publicului specii de păsări care trăiesc la noi în ţară, precum şi aspecte din viaţa lor prin intermediul textelor explicative şi a fotografiilor documentare.

Astfel, o serie de lucrări de fotografie care sunt expuse la Muzeul de Istorie Naturală până la  30 septembrie, prezintă şi surprind în habitatul lor natural aproximativ 60 de specii de păsări întâlnite pe teritoriul ţării noastre.

La noi în ţară se întâlnesc un număr de aproximativ: 100 de specii de păsări sedentare sau specii care pot fi întâlnite tot timpul anului, 40 de specii de păsări care sunt oaspeţi de iarnă respectiv sosesc la noi în ţară doar pe perioadă iernii, 150 de specii de păsări migratoare sau călătoare, 60 de specii de păsări de pasaj – specii care sunt doar în trecere şi 20 de specii de păsări care apar în mod accidental. În expoziţie puteţi admira o serie de specii printre care specii de importanţă comunitară precum acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina) – specie umbrelă în România pentru protejarea biodiversităţii, pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) şi pelicanul creţ (Pelecanus crispus); specia de lebăda de vară (Cygnus olor), numeroase specii de raţe precum raţa cârâietoare (Anas querquedula), raţa mare (Anas platyrhynchos), raţa mică (Anas crecca), raţa cu cap castaniu (Aythya ferina). De remarcat este faptul că în cadrul expoziţiei se regăsesc specii de păsări semnalate rar sau prea puţin frecvente în fauna Transilvaniei precum lupul de mare (Stercorarius pomarinus) şi notatiţa cu cioc subţire (Phalaropus lobatus).

Cele 62 de imagini expuse sunt semnate de Mircea Radu Achim, un pasionat fotograf al păsărilor şi interesat de studiul acestora. Fotografiile au fost realizate în diferite zone ale României, precum lacurile de la Mândra, pe râul Olt şi în zona Deltei Dunării. O parte din munca sa realizată pe parcursul a câtorva ani se regăseşte în cadrul acestei expoziţii putând fi admirată şi apreciată pentru dăruire, meticulozitate şi perseverenţă în fotografierea speciilor de păsări pe teritoriul ţării noastre.

Sperăm ca prin această expoziţie să ajutăm publicul să conştientizeze ceea ce natura ne oferă, frumuseţe şi daruri nepreţuite, să înţelegem mai bine datoria de a fi mai atenţi în acţiunile noastre şi în protejarea naturii.

sursa: http://www.cultura.sibiu.ro/cal_main/event/2710/

 

 
Ştiri - Cluj-Napoca

Vă invităm la teatru...mai bine zis la altfel de teatru. De ce spunem așa? Pentru că locația este una mai neobișnuită pentru persoanele care preferă sala de teatru. Această alternativă a câștigat deja foarte mulți simpatizanți printre iubitorii de teatru.

Poate vă încumetați să schimbați sala de teatru cu "sala'' de club și aveți ocazia să fiți spectatorii piesei NORWAY. TODAY de Igor Bauersima, în regia îndrăgitului actor și regizor clujean Sorin Misirianțu. Distribuția: Anca Lacusteanu și Adrian Balint.

Așadar, puteți experimenta dacă nu ați făcut-o de deja TEATRUL DE CLUB,  joi, 11 septembrie de la ora 21:00 în Diesel Club.

Astăzi e la modă să socializezi pe internet. Pe tot felul de site-uri, apar tot felul de indivizi, care mai de care mai ciudați. Unul dintre ciudații de care vorbeam s-a apucat să creeze un site pentru sinucigași. Culmea, site-ul are clienți din toată lumea și functionează uns. Doi adolescenți se cunosc pe acest site și se hotărăsc să moară împreună, aruncându-se de pe fiordurile norvegiene. Nici măcar să te sinucizi nu e usor în vremurile noastre. Tinerii noștri cu nume văratice, Julie si August întâmpină dificultăti mari și serioase în tentativa lor de a-și pune capăt zilelor. O comedie neagră de bună calitate te va ține preț de o oră cu sufletul la gură.”

Preţul unui bilet este de 20 Lei

Toate băuturile de la bar au reducere 20%

 
Ştiri - Cluj-Napoca

Abordate într-o manieră interactivă și interdisciplinară, noile programe de educație muzeală sunt concepute cu intenția de a oferi experiențe noi, memorabile, constituindu-se în captivante instrumente de educație non-formală. Participanții au şansa de a pătrunde în universul de creaţie al marilor artişti români, prin intermediul unui contact direct cu opere de referință în istoria artelor plastice din România.

CICLURI TEMATICE

1. „Palatul Bánffy”: vizită interactivă desfăşurată în incinta celui mai reprezentativ edificiu laic baroc al orașului și unul de referință în arhitectura de secol XVIII din Transilvania, pe parcursul căreia sunt expuse aspecte referitoare la istoricul clădirii monument, morfologia, structura şi apartenenţa sa stilistică, elementele de decor plastic interior şi exterior, semnificaţii simbolice etc. Durata vizitei: 1 oră şi 30 de minute.

2. „Creaţia ca spectacol. Regia spaţiului pictural”: ciclu tematic structurat în patru vizite interactive, pe parcursul cărora se abordează diverse aspecte ale temei enunţate generic: construcţia spaţiului plastic, forme şi tipuri compoziţionale, mijloace de punere în scenă (perspectivă, ecleraj), elemente de recuzită scenografică, protagoniștii imaginii, atitudine, gestică și expresivitate. Durata vizitei: 1 oră şi 30 de minute.

3. „Genurile artistice”: ciclu tematic structurat în cinci vizite interactive, pe parcursul cărora sunt analizate variatele ipostaze ale temei: scena istorică / scena de gen, portretul, autoportretul, peisajul şi natura moartă. Durata vizitei: 1 oră şi 30 de minute.

Programele de educaţie muzeală se desfășoară în zilele de miercuri, joi şi vineri, între orele 10:00-17:00. Pentru toate tipurile de programe, participarea se va face pe bază de înscriere, programările fixându-se cu cel puţin zece zile în avans, prin e-mail la adresa  Aceasta adresa de e-mail este protejata de robotii de spam, aveti nevoie de JavaScript activat pentru a o vedea sau la numărul de telefon 0264-596952, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00-16:00. Grupurile de elevi participante vor fi însoţite, în mod obligatoriu, de un cadru didactic desemnat de instituţia şcolară aparţinătoare.

Persoană de contact: Alexandra Sârbu, muzeograf/educator muzeal

E-mail:  Aceasta adresa de e-mail este protejata de robotii de spam, aveti nevoie de JavaScript activat pentru a o vedea

Sursa: http://cluj.com/evenimente

 
Mai multe articole ...

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner