Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Ştiri - Cluj-Napoca

Bazinul Fizeșului, descrie o zonă din câmpia Transilvaniei, una dintre rezervațiiile naturale care este protejată prin lanțul de rezervații european Natura 2000. Acesta reunește zone umede, lacuri și adăpostește a doua cea mai mare întindere de stuf din țară, după cea din Delta Dunării.

Deși mulți dintre noi, românii, poate nici nu știm de existența acestui loc, mulți turiștistrăini vin în fiecare an în Sic, să se bucure de minunăția locului. Stufărișul de la Sic și de la Țaga, lacul Știucilor sunt câteva din obiectivele ce merită văzute din zona Fizeșului. O zi petrecută pe dealuri, pe pontonul din mijlocul stufului și pe malul lacurilor este destul pentru a-ți încărca complet bateriile și pentru a uita de tot stresul și agitația din orașe. Aici, parcă timpul s-a oprit în loc. Sicanii poartă și azi, în fiecare zi, portul lor caracteristic, unic în România și extrem de frumos. Rochii de culoarea foculului,  cămăși bufante și cizme brodate cu flori încântă privirile oricui vizitează satul, fie și într-o zi obșnuită de miercuri.

Din Sic, cobori spre stufăriș, pe poteca din mijlocul lui, unde toți tinerii căsătoriți din zonă își spun cele mai frumoase cuvinte, unde pe un kilometru de podeț respiri natură și realizezi că traiești pentru multe lucruri, dar prea puțin pentru natură. Aceasta este una din puținele zone umede care adăpostește și o diversitate impresionantă de păsări, protejate la nivel modial. Cândva trăiau chiar și pelicani aici în Delta Clujului.

Lacul Știucilor, situat în comuna Fizeșul Gherlii, o altă rezervație protejată cu un caracter aparte. Este singurul lac natural din Transilvania care nu este folosit pentru piscicultură, totodată fiind și cel mai adânc lac dulce din zonă. Și aici stuful te învăluie de pe marginea lacului, pe o suprafață de peste 100 de hectare. Caracteristic pentru acest lac, este prezența insulelor plutitoare de stuf, care nu se mai găsesc decât în Deltă. Și aici zona mustește de viața animalelor și a păsărilor pentru care stuful este casă și loc de întâlnire. Pentru zoologi și biologi, aceste zone reprezintă un loc perfect pentru observația viețuitoarelor.

Însă nu doar cei care cunosc natura sunt bineveniți aici,  ci toți care știu să o îngrijească și să îi respire frumusețea, să îi admire unicitatea și să se bucure de tot ce poate ea să ne oferă....și încă ceva în plus!

Sursa foto: Teodora Neagu, Adrian Petrisor

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner