Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Ştiri - Cluj

Concert caritabil, „Carte”, organizat de două studente din cadrul Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate din cadrul Facultății de Științe Politie, Administrative și ale Comunicării, va avea loc sâmbătă, 29 noiembrie 2014, începând cu ora 14.00, la Muzeul de Etnorgafie al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21.

Biletul de intrare va fi reprezentat de donația unei cărți, iar volumele colectate vor fi folosite pentru a crea o bibliotecă pentru copiii care frecventează centrul de zi al FRCCF și pentru a mări numărul și diversitatea cărților pe care le au la dispoziție elevii de la Școala Generală Căpușu Mare, din județul Cluj.

Solistele de muzică populară Andreea Ciupe, Raluca Pascalău, Anuța Iuga, Anastasia Călin și Lucia Olimpia Guzu s-au alăturat benevol acestei cauze și promit un spectacol remarcabil, cu iz maramureșean.

„Acest eveniment este rezultatul unei teme de seminar, este răspunsul unei provocări pe care ne-a lansat-o doamna profesoară Veronica Ioana Ilieș. Tatăl meu mi-a inspirat dragostea pentru folclor și sper să îi inspir și eu pe clujeni. Alături de colega mea, Georgiana, am pus la cale acest spectacol, prin care dorim să atragem atenția că așa cum folclorul fundamentează cultura noastră, cărțile sunt vitale pentru dezvoltarea armonioasă a viitoarei generații”, a declarat Oana Cristina Font, co-organizatoare a evenimentului Carte.

Proiectul Studenții de la CRPP din cadrul FSPAC, UBB, Cluj-Napoca pentru comunitate se află la ediția a IV-a și presupune implicarea studenților în campanii de responsabilitate socială universitară, iar în acest an se vor desfărșura sub egida „Prin cultură și artă să ajutăm”. Acest proiect a fost inițiat și coordonat de Lector dr. Veronica Ilieș.

sursa: http://transilvaniareporter.ro

 
Ştiri - Cluj

 

În data de 5 decembrie, cei 11 membri ai grupului ”Tradiband” din comuna clujeană Iara încep micul turneu de promovare al datinilor și tradițiilor populare locale, susținând o serie de spectacole în diverse locații: Muzeul de Istorie, Biblioteca Municipală, Colegiul Tehnic ” Ioan Rațiu” și Colegiul ” Mihai-Viteazul” din Turda, urmând să colinde și în Cluj-Napoca, Iara și Băișoara. Scopul acestui grup de copii, coordonat de profesoara Iulia Vicovan, este acela de a strânge bani pentru copiii nevoiași din Africa.

“Anul acesta ne-am propus să reiteram figura frumoasă din anul precedent. Grupul de mici artiști este constituit în acest an din 11 copii talentați, de la nivelul ciclului gimnazial, reuniți în grupul Tradiband. Nu ne lipsește nici entuziasmul, nici talentul. Un atuu l-ar constitui dorința copiilor de a se autodepăși, de a perpetua și de a promova, la nivel național și internațional, valorile tradiționale locale de care sunt mândri. Mai presus de toate, aceștia sunt animați de speranța că efortul lor va aduce în sufletele altor copii un strop de bucurie”, a declarat profesoara Iulia Vicovan.

Elevii Școlii Gimnaziale din Iara s-au implicat în aceste activități tradiționale și culturale cu tentă socială și anul trecut când au reușit să strângă 1.000 de lei, bani donați unor micuți din România de la ”Așezământul Social Sfântul Mucenic Cirpian” din Ocna-Mureș.

Copiii au primit multe premii la concursuri de specialitate. Au obținut locul I la secțiunea ”Șezători” a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă, organizat de Colegiul Tehnic ”Ana Aslan” din Cluj-Napoca. De asemenea, grupul ”Tradiband” a obținut premiul I la secțiunea ”începători” din cadrul proiectului internațional ”Porți Verzi”. Premiul s-a materializat într-o tabără de vară în Croația (16-23 iulie 2014) care le-a fost oferită copiiilor.

Proiectul internațional ”Porți Verzi ” se bucură de notorietate în țări precum Germania, Ungaria, Croația sau România, fiind o competiție între școlile din țările amintite cu scopul strângerii de fonduri pentru copiii din Africa.

“Subordonat aceleiași cauze nobile (acțiune caritabilă având drept scop colectarea de fonduri în ideea sprijinirii copiilor nevoiaşi din țară sau a copiilor din Africa), acțiunea “Datini de iarna… la Iara” va reflecta elemente autohtone din cadrul obiceiurilor de iarnă (Colindatul, Ignatul, Irozii), oglindite în cadrul unei șezătoare “C-aşa-i datina la noi!”. Obiectivul nostru a rămas același: conservarea elementului vetust din cadrul frumoaselor obiceiuri specifice zonei comunei Iara prin care se celebrează diferitele sărbători din perioada iernii, fie că e vorba de sărbătoarea Crăciunului, a Anului Nou sau a Bobotezei”, a mai declarat profesoara Iulia Vicovan.

Sursa: http://www.ziardecluj.ro

 

 

 
Ştiri - Cluj

În data de 7 noiembrie, începând cu ora 17,00 pe scena din Iulius Mall, Cluj-Napoca, veți avea ocazia să vă bucurați de un spectacol artistic de excepție oferit de Asociația Culturală Lida.

"Tradițiile inspiră și dăinuiesc" este evenimentul pe care organizatorii l-au pregătit publicului clujean din dorința de a readuce cântecul, dansul și portul popular românesc la loc de cinste.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu al Asociației Culturale Lida, proiect care își propune să promoveze tradițiile culturale românești în rândul copiilor și tinerilor din Cluj-Napoca.

"Obiectivul asociației este să contribuie la formarea şi educarea copiilor în spiritul valorilor tradiţionale. Prin toate activităţile şi demersurile pe care le întreprindem în cadrul asociației noastre, ne dorim să contribuim la perpetuarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare, aducând în prim plan şi susţinând adevaratele valori ale românilor'', Maria Crișan, președintele Asociației Culturale Lida, inițiatorul proiectului.

Două ore de încântare și frenezie ne așteaptă vineri, 7 noiembrie, pe scena Iulius Mall alături de copii și tineri dansatori, reprezentând câteva din ansamblurile de dansuri populare clujene: Poienița, Jucăușii de pe someș, Tradiții Someșene, Mugurii Stolnei.

D-na Maria Golban Șomlea, în caliate de invitat de onoare ne va oferi un moment artistic dedicat cântecului popular românesc.

Vă invităm așadar, la o întâlnire cu tradiția, muzica și dansul popular.

Asociația Culturală Lida

 
Ştiri - Cluj

După ani de zile în care a fost lăsat de izbelişte, Depozitul de Filme a căpătat, în sfârşit, o nouă înfăţişare. Îmbrăcat în straie de sărbătoare, duminică îşi va deschide braţele publicului larg printr-o serie de evenimente atent alese pentru a pune în valoare cel mai nou spaţiu cultural-artistic al Clujului.

Abandonat în urmă cu şapte ani, fostul depozit de filme al RADEF Româniafilm se transformase în locul în care filmele veneau să moară. A ajuns popular printre tinerii clujeni după ce a apărut pe câteva bloguri, iar ulterior, organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au lansat o întreagă campanie de strângere de fonduri, decişi să-l transforme în cel mai important punct de pe harta culturală a orașului. În această vară a trecut prin schimbări majore, iar încpând din 19 octombrie  a fost redat circuitului cultural-artistic al oraşului.

În programul zilei sunt incluse concerte, spectacole de magie, piese de teatru, dar şi un concert-surpriză, evenimente atent alese pentru a marca relansarea locului ce ar putea

Situat pe o stradă lăturalnică din Dâmbu Rotund, Depozitul de Filme fusese lăsat în paragină: cu pereţii dărâmaţi şi scorojiţi, cu urme de graffiti, fără geamuri, cu încăperile pline de cioburi şi peturi şi cu zeci de pelicule de film care aşterneau un covor al industriei cinematografice româneşti de dinainte de `89, era locul de întâlnire al copiilor din zonă, singurii care mai studiau, de altfel, rolele de film împrăştiate peste tot.

Din fericire, campania lansată de organizatorii TIFF s-a bucurat de succes, clujenii s-au mobilizat reușind să strângă peste 9.000 de euro, din care 2.328 de euro prin intermediul platformei We Are Here şi 7.000 de euro cu ajutorul unui sponsor.

În urma acesteia, spaţiul a fost igienizat și împrejmuit, vegetația sălbatică crescută în timp a fost toaletată, molozul îndepărtat, iar clădirile au trecut prin reparații de urgență care să permită desfășurarea unor evenimente în condiții de siguranță. De asemenea, au fost amenajate alei de acces, iar pelicula aruncată pe jos a fost colectată și depozitată.

 

 
Ştiri - Cluj

Numele Esentialului – expoziție realizată de către Simona-Elena Bernat

Vernisaj 2 octombrie 2014, ora 18:00.
Invitați speciali: Dorel Găină, artist plastic; Veronica Bogorin, psiholog.
Vor vorbi autorul, invitații speciali, organizatorii. Gazda evenimentului va fi Mariana Dragomir de la Asociația Learn&Vision.

Colecția conține 24 de mandale pictate cu tuș pe hârtie de orez.

„Căutând numele a ceea ce este cu adevărat important în viaţă am întrebat: Dacă ai avea voie să foloseşti maxim 10 cuvinte din toate câte există, care ar fi acelea? 117 persoane mi-au transmis 1170 de cuvinte, Le-am adunat, le-am numărat, le-am contemplat şi am obţinut 24 de Nume.
Cuvântul, Verbul, Numele este Fiinţă. Designează şi creează. Numele pe care le folosim cel mai frecvent sau cel mai intens sunt cele care ne influenţează existenţa. Am gândit că oamenii au ales să salveze cuvintele esenţiale, cele care reprezintă ceea fără de care nu putem fi şi/sau ceea ce ne duce mai departe, de la o clipă spre o altă clipă.”- Simona Bernat

sursa: http://www.clujlife.com

 
Ştiri - Cluj

Cărţi, scriitori, concerte de jazz, rock, folk şi spectacol pentru copii: Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, Festivalul Naţional de Literatură FestLit Cluj 2014, Transilvania Jazz Festival, Festivalul de Teatru pentru Copii „PUCK” şi Festivalul Internaţional Comedy Cluj sunt cele 5 festivaluri mari care au loc în acest octombrie în Cluj şi care şi-au intersectat unele dintre evenimente tocmai pentru a le propune clujenilor o lună întreagă de cultură de calitate, precum şi o coerenţă în ceea ce priveşte piaţa culturală.

Festivalul Internaţional de Carte Transilvania împreună cu Festivalul Naţional de Literatură FestLit Cluj 2014, organizat de Uniunea Scriitorilor din România şi având-o coordonator pe Irina Petraş (Preşedinta USR Filiala Cluj), prezintă în data de 7 octombrie 2014, pe scena din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, o serie de lansări de carte inedite semnate de importanţi scriitori români. Aceste lansări de carte fac trecerea de la FestLit Cluj 2014 înspre Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (ultima zi a FestLit fiind prima zi a FICT), propunând astfel un univers înţesat de autori şi cititori în jurul elementului central, Cartea. Prima zi a FICT va culmina cu lansarea în premieră a cărţii Inima inimii semnată de invitatul de onoare al FICT, scriitorul portughez António Lobo Antunes, nominalizat al premiului Nobel pentru Literatură.

Irina Petraş, Preşedinta Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj: „Credem că un eveniment literar de anvergură naţională şi gândit ca manifestare deschisă spre marele public va contribui substanţial la îmbunătăţirea imaginii scriitorului în cetate şi va avea un efect benefic şi asupra respectului de sine al scriitorului însuşi. Sperăm într-o mai bună cunoaştere a literaturii române contemporane şi urmărim o testare directă a cerinţelor pieţei de carte spre o diversificare a mijloacelor şi metodelor de promovare a lecturii.Parteneriatul cu Festivalul Internaţional de Carte Transilvania face posibile la superlativ toate aceste deziderate, el fiind un spaţiu deja coagulat şi propice punerii în evidenţă a scriitorului şi a cărţilor sale.”

Ultima zi a Festivalului Internaţional de Carte Transilvania este dedicată copiilor şi cărţilor pentru copii. În 12 octombrie vor avea loc mai multe lansări de carte pentru copii, spectacol de teatru de păpuşi precum şi lecturi publice susţinute de copii din cărţile lor preferate de poveşti. La închiderea oficială a FICT va avea loc o paradă de costume în care copiii vor îmbrăca personajele lor literare preferate. Acest eveniment va face trecerea dinspre poveste înspre spectacol deoarece va culmina cu deschiderea oficială a Festivalului de Teatru pentru Copii „PUCK”. Întreaga zi este organizată în parteneriat cu Festivalul de Teatru Pentru Copii „PUCK”.

sursa:http://www.clujulcultural.ro

 
Ştiri - Cluj

Din această lună Asociația Lida a demarat un proiect dedicat promovării valorilor culturale românești. Pe reprezentanții asociației îi veți găsi în grădinițele, școlile și liceele din Cluj-Napoca.

De ce?  Prezența lor acolo este cu scopul de a readuce în prim plan dansul popular românesc prin atragerea unui număr cât mai mare de copii și tineri în acest demers.

Asociația Lida oferă acestora șansa de a face parte din ansamblurile de dansuri populare ale asociației. Pentru înființarea unui ansamblu este necesar un număr de minim 5 perechi de copii sau tineri din cadrul aceleași instituții de învățământ.

Învățarea tradițiilor se poate face într-un mod mult mai atractiv prin jocul popular datorită veseliei, ritmicității specifice acestuia. Cunoașterea detaliilor costumelor populare este încă un câștig pentru copiii și tinerii care vor fi parte a proiectului asociației.

Despre Asociația Culturală Lida. Înființată în anul 2010, obiectivul principal al asociației este să contribuie la formarea şi educarea copiilor în spiritul valorilor tradiţionale românești. Prin toate activităţile şi demersurile pe care le întreprinde, asociația, contribuie la perpetuarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare, aducând în prim plan şi susţinând adevaratele valori ale românilor.

Contact:

Maria Crişan- Preşedinte

Tel: 0745 045 549

E-mail:  Aceasta adresa de e-mail este protejata de robotii de spam, aveti nevoie de JavaScript activat pentru a o vedea

Daniel Rusu

 

 
Ştiri - Cluj

Asociația Culturală Lida desfășoară din această lună un proiect cultural de excepție, în instituțiile de învătământ din Cluj-Napoca. Acest proiect va readuce în prim plan dansul popular românesc, din dorința de a promova valorile culturale românești, tradițiile și obiceiurile.

Asociația își propune să așeze la loc de cinste frumusețea dansului popular atrăgând copiii în acest demers,  oferindu-le șansa să facă parte din ansambluri de dansuri populare ale asociației. Începând cu această lună, asociația a început demersurile de formare a ansamblurilor de dansuri populare.

Proiectul are în vizor copiii și tinerii din instituțiile de învățământ de stat și particulare (grădinițe, școli, licee) din Cluj-Napoca. Înscrierile se pot face la președintele asociației sau direct la instructorul de dans. Pentru înființarea unui ansamblu este necesar un număr de minim 5 perechi de copii sau tineri din cadrul aceleași instituții de învățământ.

Jocul popular românesc, prin expresivitatea mișcărilor, voioșia ritmului și frumusețea costumului popular oferă copiilor învățarea tradiției românești și în același timp le dezvoltă latura estetică.

Ce poate fi mai frumos decât să ne vedem copiii continuând ceea ce bunicii și străbunicii noștri au considerat sfânt: tradiția și obiceiurile. Iar dansul popular este manifestarea spiritului românesc în cea mai autentică formă.

Despre Asociația Culturală Lida. Înființată în anul 2010, obiectivul principal al asociației este să contribuie la formarea şi educarea copiilor în spiritul valorilor tradiţionale românești. Prin toate activităţile şi demersurile pe care le întreprinde, asociația, contribuie la perpetuarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare, aducând în prim plan şi susţinând adevaratele valori ale românilor.

Contact:

Maria Crişan- Preşedinte

Tel: 0745 045 549

E-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de robotii de spam, aveti nevoie de JavaScript activat pentru a o vedea

Daniel Rusu

Instructor de dans

Tel. 0744 438 984

 
Ştiri - Cluj

În zona protejată Făgetul Clujului-Valea Morii, afost defrișat o parte din habitatul protejat, au fost distruse mlaștini, izvoare, și o pădure de arin negru, făptașii nefiind depistați.Defrișarea s-a produs in locul în care trăiește cea mai numeroasă populație din Transilvania a speciei Ligularia Sibirica, relict glaciar. Mihai Constantinescu de la Asociația Natura Transilvaniei, organizația care administrează situl, declară că au fost distruse câteva sute de exemplare.

Custodia a sesizat Garda de Mediu a județului Cluj. Defrișarea a fost documentată și de biologi, în cadrul unui proiect european al Asociației “Apáthy István”, care pregăteşte planul de management pentru trei situri Natura 2000 (Făgetul Clujului – Valea Morii, Poienile de la Șard și Someșul Mic) din judeţul Cluj. Pe teritoriul defrișat se află o populație strict protejată a speciei Adenophora lilifolia (foto jos).

Defrișarea s-a desfășurat pe o suprafață de 2 hectare. Se pare că există multe astfel de zone în care se defrișează și se drenează mlăștini, cu scopul de a se construi case pe acele terenuri. Garda de Mediu va verifica situația în teren, iar noi vom reveni cu detalii.

Fotografiile au fost făcute de biologul Anna Szabó, managerul proiectului derulat de Asociația “Apáthy István.

sursa:http://totb.ro

 
Mai multe articole ...

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner