Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Ştiri - Cluj

 

În data de 5 decembrie, cei 11 membri ai grupului ”Tradiband” din comuna clujeană Iara încep micul turneu de promovare al datinilor și tradițiilor populare locale, susținând o serie de spectacole în diverse locații: Muzeul de Istorie, Biblioteca Municipală, Colegiul Tehnic ” Ioan Rațiu” și Colegiul ” Mihai-Viteazul” din Turda, urmând să colinde și în Cluj-Napoca, Iara și Băișoara. Scopul acestui grup de copii, coordonat de profesoara Iulia Vicovan, este acela de a strânge bani pentru copiii nevoiași din Africa.

“Anul acesta ne-am propus să reiteram figura frumoasă din anul precedent. Grupul de mici artiști este constituit în acest an din 11 copii talentați, de la nivelul ciclului gimnazial, reuniți în grupul Tradiband. Nu ne lipsește nici entuziasmul, nici talentul. Un atuu l-ar constitui dorința copiilor de a se autodepăși, de a perpetua și de a promova, la nivel național și internațional, valorile tradiționale locale de care sunt mândri. Mai presus de toate, aceștia sunt animați de speranța că efortul lor va aduce în sufletele altor copii un strop de bucurie”, a declarat profesoara Iulia Vicovan.

Elevii Școlii Gimnaziale din Iara s-au implicat în aceste activități tradiționale și culturale cu tentă socială și anul trecut când au reușit să strângă 1.000 de lei, bani donați unor micuți din România de la ”Așezământul Social Sfântul Mucenic Cirpian” din Ocna-Mureș.

Copiii au primit multe premii la concursuri de specialitate. Au obținut locul I la secțiunea ”Șezători” a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă, organizat de Colegiul Tehnic ”Ana Aslan” din Cluj-Napoca. De asemenea, grupul ”Tradiband” a obținut premiul I la secțiunea ”începători” din cadrul proiectului internațional ”Porți Verzi”. Premiul s-a materializat într-o tabără de vară în Croația (16-23 iulie 2014) care le-a fost oferită copiiilor.

Proiectul internațional ”Porți Verzi ” se bucură de notorietate în țări precum Germania, Ungaria, Croația sau România, fiind o competiție între școlile din țările amintite cu scopul strângerii de fonduri pentru copiii din Africa.

“Subordonat aceleiași cauze nobile (acțiune caritabilă având drept scop colectarea de fonduri în ideea sprijinirii copiilor nevoiaşi din țară sau a copiilor din Africa), acțiunea “Datini de iarna… la Iara” va reflecta elemente autohtone din cadrul obiceiurilor de iarnă (Colindatul, Ignatul, Irozii), oglindite în cadrul unei șezătoare “C-aşa-i datina la noi!”. Obiectivul nostru a rămas același: conservarea elementului vetust din cadrul frumoaselor obiceiuri specifice zonei comunei Iara prin care se celebrează diferitele sărbători din perioada iernii, fie că e vorba de sărbătoarea Crăciunului, a Anului Nou sau a Bobotezei”, a mai declarat profesoara Iulia Vicovan.

Sursa: http://www.ziardecluj.ro

 

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner