Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Diverse

Daca veti fi prin Bucuresti oricand pana in 24 august, va recomandam sa vizitati Muzeul Naţional de Istorie a României care organizează la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, expoziţia temporară “Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”.

Expoziția este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României până în data de 24 august 2014 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional “Moldova”, Iaşi, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploiești, Muzeul Bucovinei, Suceava şi Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească”, Târgovişte.

Expoziția temporară “Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară” propune o incursiune în istoria vestimentară a spațiului românesc, în perioada cuprinsă între secolele XV – XX. În cadrul acesteia vor fi prezentate veșminte laice și ecleziastice, costume, uniforme, dar și accesorii purtate de anumite catogorii sociale – nobilime, cler, negustori, diplomați, militari, funcționari, oameni de cultură și știință, artiști de renume, dar și simple doamne cochete și “gentelmani” din vremuri trecute.

“Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară” nu presupune doar o simplă prezentare de obiecte vestimentare de demult, ci dorește să surprindă “haina” în complexitatea sa, ca element important al vieții sociale, economice, culturale și ca purtatoare de mesaj ideologic. Totodată, expoziția, prin modalitatea în care este concepută, din punct de vedere tematic și cronologic, oferă vizitatorului posibilitatea de a admira obiecte vestimentare de o deosebită valoare artistică și istorică, în toată plenitudinea lor.

Multe dintre exponate provin de la personalități de marcă ale istoriei României, precum domnitorul Alexandru cel Bun, principii Transilvaniei – Gabriel Bathory și Gabriel Bethlen -, Alexandru Ioan Cuza, regele Carol I, regele Ferdinand I, regina Elisabeta, regina Maria, regele Carol al II-lea, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Heliade Rădulescu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, generalul Averescu etc.

În perioada în care expoziția va fi deschisă, MNIR invită publicul doritor să prezinte piese vestimentare și accesorii vechi (ante 1980), deosebite, pentru a fi expuse în cadrul unei microexpoziții ce se va amenaja, ulterior, în cadrul expoziției temporare “Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”. Doritorii sunt rugați să contacteze, în prealabil, secția Patrimoniu a MNIR, la numărul de telefon 021.315.82.07, interior 1023.

sursa: http://www.calendarevenimente.ro

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner