Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Diverse

Până nu demult Cetatea de la Alba Iulia, era doar locul unde s-a înfăptuit Marea Unire, locul unde au fost închişi Horea, Cloşca şi Crişan, locul unde puteai alege între două Catedrale ( ortodoxă şi catolică), un muzeu şi Sala Unirii. Pe umerii Cetăţii Alba Carolina dăinuie o istorie grea deoarece între zidurile ei au avut loc evenimente cruciale pentru poporul român: unul dintre cele mai mari şi importante evenimente fiind Marea Unire a Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918.

În prezent ,Cetatea Alba Carolina, nu numai că oferă o lecţie vie de istorie dar a devenit un loc de pelerinaj, căpătând o imagine a unui loc în care se desfăşoară periodic evenimente de la cele mai diverse : simpozioane, jubileuri socio-culturale, sărbatori populare. Practic Cetatea a prins viaţă devenind un obiectiv turistic unic cu posibilităţi de distracţie, însă nu ceva modern ci o relaxare specifică locului.

Ca o recunoaştere a rolului pe care l-a avut Alba Iulia în istoria neamului, municipiul Alba Iulia a fost declarat de către Parlamentul României în anul 1994 “CETATE SIMBOL A MARII UNIRI A ROMÂNILOR”. Cetatea Alba Carolina fiind una dintre cele mai importante şi pline de istorie bastioane ale neamului românesc şi astfel este considerată emblema oraşului Alba Iulia.

Alba Carolina este una din cele mai importante şi pline de istorie bastioane ale neamului românesc, deoarece  de-a lungul timpului în interiorul bătrânelor sale ziduri s-au petrecut evenimente cruciale pentru poporul român. Unele dintre cele mai importante evenimente au fost : epilogul răscoalei lui Horea, Cloşca şi Crişan; Marea Adunare Naţională de la 1 decembrie 1918 care a hotărât unirea Transilvaniei şi a Banatului cu România iar în anul 1922 ceremonia oficială de Încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria.

Cetatea bastionară a fost ridicată din iniţiativa Împaratului Carol VI de Habsburg, între anii 1714 – 1738, fiind considerată una dintre cele mai reprezentative fortificaţii de tip vauban din România. Aceasta a fost construită cu ajutorul arhitectului Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville şi completată apoi de generalul Weiss.

Ruinele zidului dacic şi al impresionantei porţi sunt foarte bine conservate şi pot fi vizitate în “Traseul celor trei fortificaţii”: Traseul de Nord, Traseul de Sud şi Traseul Porţilor. Fortăreaţa în stil Vauban cuprinde următoarele obiective turistice demne de vizitat: Catedrala Reîntregirii, Muzeul şi Sala Unirii, Biblioteca Batthyaneum, Catedrala Romano-Catolică, Celula lui Horea, Cloșca şi Crișan, situată în ansamblul arhitectural al porţii a 3-a a cetăţii, Palatul Apor, Palatul Principilor, Universitatea 1 Decembrie, Obeliscul ridicat în memoria lui Horea Cloşca şi Crişan,etc.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner