Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 1
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Diverse

Clujenii care își pun casa la bătaie pentru evenimente culturale

Doi clujeni au pornit un proiect inedit: îşi pun la bătaie propria casă pentru oricine vrea să organizeze un eveniment. Însă totul cu o singură condiţie: să fie ceva care să vină în ajutorul comunităţii. Casa de Cultură Permanentă, aşa cum este intitulată locuinţa, este deschisă 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamână, respectiv 52 săptămâni pe an şi găzduieşte evenimente de tot felul: de la ateliere de handmade, la cursuri de yoga şi dans sau chiar seri gastronomice.

Cei doi au ajuns la un compromis, au renunţat la fuga pentru funcţii şi bani, pentru a duce o viaţă mai fericită, o viaţă care poate nu le aduce beneficii materiale prea mari, însă bogăţia spirituală dobândită de ei e din ce în ce mai mare. De când au început activităţile în Casa de Cultură Permanentă, cei doi îşi dedică din ce în ce mai mult timp activităţilor de tot felul: sunt pasionaţi de cultură şi handmade şi au ajuns chiar să ţină ateliere pentru începători. Tot ei mărturisesc faptul că sentimentele trăite cu acest proiect sunt unele de nedescris, iar faptul că sunt înconjuraţi mereu de prieteni sau de oameni noi nu poate decât să îi bucure.

"Casa de Cultură Permanentă a pornit din dorinţa noastră de a face cadouri. Trăim într-o lume în care comunitatea nu mai e preţuită, în care ne interesează la modul generalizat profitul şi succesul personal în detrimentul relaţiilor solidare şi suportive, a ajutorului reciproc. Şi pe fondul a câţiva ani de schimbare şi de evoluţie personală am ajuns la concluzia că ceea ce nouă ne este în plus, putem să facem cadou celor care au nevoie", povesteşte Adela.


Au pornit totul în vara lui 2013, cu o oarecare doză de scepticism. Nu erau siguri dacă ideea va prinde sau nu la public. Însă reacţiile au fost peste măsura aşteptărilor, iar spaţiul a devenit deja o referinţă. Casa este învăluită de o atmosferă caldă şi boemă, un spaţiu luminos, mobilat şi decorat cu obiecte personalizate, care îi oferă imobilului o personalitate anume, o imagine care te duce într-adevăr cu gândul "acasă". Şi într-adevăr, aşa şi este. Acasă la Dan şi Adela, un loc în care cei doi şi-au expus o părticică din suflet şi care rămâne cu uşa larg deschisă pentru toţi cei interesaţi. Cei doi, mărturisesc că din momentul în care au pornit proiectul au întâlnit oameni frumoși, oameni care i-au făcut să le "reînvie" credința în umanintate.

"Publicul a fost surprinzător de receptiv din punctul nostru de vedere ca şi iniţiatori. Acum un an, când am pornit, nu ne aşteptam ca oamenii să răspundă aşa de frumos şi acesta este un aspect din Cluj şi nu numai. Acum facem parte dintr-o comunitate trans-locală şi toţi oamenii aceştia, inclusiv dincolo de Cluj, au răspuns foarte frumos", mărturisesc cei doi.

Locaţia găzduieşte proiecte culturale şi sociale din orice domeniu, atâta vreme cât respectă fundamentul ideologic al principiilor proprietarilor. Adela şi Dan oferă spaţiu de expresie (la nevoie si de cazare sau masă) oricui are nevoie de el pentru activităţi care să propage aceste principii în mediul cultural şi social romanesc. De-a lungul timpului, în casa lor au avut loc evenimente care de care mai variate: de la cursuri de dans sau workshop-uri şi până la evenimente dedicate gătitului sau grădinăritului.

"În casă au loc evenimente variate şi proiecte care provin din fel de fel de domenii: seminarii de vindecare alternativă, meditaţie, dans de la tango până la bio-dans, yoga, ateliere de desen, cursuri de grădinărit, cursuri de permacultură, de dezvoltare personală, de lucru în comunitate sau ateliere handmade. La noi se pot desfăşura absolut orice evenimente care vin fără taxă. Noi facem cadou mai departe comunităţii pentru a atinge probleme pe care noi le considerăm a fi importante şi dat fiind că noi nu vrem să capitalizăm, nu vrem să obţinem bani sau orice alt câştig matrial şi îi rugăm mai departe pe cei care folosesc spaţiul să se încadreze în această etică faţă de viaţă şi faţă de economie. Să faca mai departe cadou evenimentul lor, să ajute", spun cei doi.

Casa de Cultură Permanentă nu este doar o preocupare a celor doi, ci a devenit mult mai mult de atât: este un stil de viaţă care funcţionează pe principiul îmbogăţirii sufleteşti, şi nu a celei materiale. În mica lor destinaţie, totul se bazează pe comunitate, dăruire şi altruism.

sursa:http://ziuadecj.realitatea.net

 

Comentarii  

 
0 # BestScot 23-10-2018 21:13
I see you don't monetize your blog, don't waste your traffic, you can earn additional cash every month.

You can use the best adsense alternative for
any type of website (they approve all websites), for
more info simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner