Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Diverse

Biserica Sfântul Gheorghe a Mănăstirii Voroneț este probabil cea mai cunoscută biserică din România atât pentru frescele ei exterioare, cu o luminozitate și culori foarte intense cât și pentru sutele de figuri bine păstrate pe zugrăveala de azur.

Mănăstirea se află pe malul unui râu, la capătul unui sat mare cu același nume, aproape de orașul Gura Humorului. Vârsta așezământului monahal nu este cunoscută. Legenda ne povestește ca Ștefan cel Mare, în timpul unei crize într-un război cu turcii, a venit la Arhimandritul Daniel, la schitul său în Voroneț și a cerut sfatul acestuia. Câștigând bătălia împotriva turcilor, prințul și-a păstrat promisiunea către călugăr și a construit o nouă biserică dedicată Sfântului Gheorghe, ocrotitorul victoriei în bătălie.

Biserica actuală, construită pe așezământul vechii biserici de lemn, ale cărei rămășițe nu se știe de când datează. Noul cercetator George Bals a scris în 1920, că biserica aceasta, la fel ca și cele construite în secolul urmator, sunt “Biserici bizantine construite cu maini gotice”. Structura și soluțiile de interior în ce privește spațiul au facut trimitere la tradiția Bizantină și a Slavilor de sud.

Exteriorul cu stâlpii, ușile și ramele ferestrelor au dus la curentul cu influențe gotice din vestul Europei. Curentul s-a răspândit din Transilvania și Polonia cu artiști care au fost invitați special pentru a construi biserici. Biserica Sfântului Gheorghe se deschide cu o inscripție comemorativă plasată chiar la intrarea în exonartex :”Eu prințul Ștefan prin voia Domnului conducator al Moldovei fiu al prințului Bogdan, a început a construi această fundație a Mănăstirii Voroneț dedicată Sfântului și Adoratului și Marelui Martir și Victorios Gheorghe, anul 6996 (1488, luna lui mai ziua 26, în lunea de după Pogorârea Sfintului Duh și terminată în același an în luna lui septembrie pe 14).

Mănăstirea Voroneț, pe care Ștefan cel Mare a contruit-o, include altarul, naosul cu turnul lui și pronaosul, ceea ce indică că planul a fost identic cu cel al Bisericilor PatrautiSfântul Ioan și Milişăuţi. În 1547, Metropolitul Episcop de Moldova, Grigore Roşca a adaugat exonartex în partea finală de vest a bisericii. Ușile de sud și nord ale exonartexului în 1547 aveau cadre dreptunghiulare ceea ce indică o perioadă de tranziție de la Gotic la Renaștere. Dar, deasupra lor, pe fiecare perete este o fereastră înaltă cu un viu colorat arc Gotic.

Întreaga fațadă vestică este fară deschideri ceea ce indică că intenția Mitropolitului Roșca a fost de la început de a o pastră pentru fresce.

Exonartexul, pe care l-am reamintit mai înainte, a fost adaugat de Metropolitanul Grigore Roșca în 1547. Acest lucru a schimbat aspectul micuței biserici, care până atunci avea un stil aproape identic cu cel al bisericii Patrauti și Sfântul Ioan din Suceava.

Exonartexul este un spațiu rectangular cu o bară transversală. Peretele din vest nu are deschidere, dar pe amândoi pereții laterali există o intrare și o fereastră înaltă în stil gotic. În jumătatea secolului ce a separat picturile din exonartex de cele din naos, arta moldovenească a evoluat de la o structură gravă și riguroasă la una complexă decorativă și plină de viață. Decorațiile florale umplu toate spațiile goale și împart scene și registre și elemente arhitecturale accentuate ca nișele și arcurile. Veșmintele figurilor trec din simplu în somptuos și albul este acum plin cu vegetație.

Voroneț este la patru kilometri de Gura Humorului unde puteți găsi cazare și informații de călătorie. Orașul se afla la 47 de km de mers cu trenul din Suceava și 32 din Câmpulung Moldovenesc, în timp ce pe șosea distanța pe E 58 este 36 km atât de Suceva cât și de Câmpulung Moldovenesc.

 

Sursa : http://www.romanianmonasteries.org/ro/bucovina/voronet

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner