Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 1
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Diverse

Așa cum este cunoscută în cultura populară, Țara Smochinelor din România se află la Șvinița, o localitate aflată pe malul Dunării, unde arbuștii cresc repede și bogat, la fel ca pe dealurile însorite ale Greciei.

Comuna mehedințeană aflată în Clișura Dunării este locuită majoritar de o minoritate sârbă. Aici trăiește vie încă legenda, conform căreia smochinul a fost adus de pe insula Ada – Kaleh de către un pașă. Climatul cu veri secetoase și ierni puțin mai blânde, era perfect pentru smochin, considerat de către românii de atunci un arbore sfânt.În ziua de azi, comuna farmecă toți turiștii cu frumusețea locului dar și cu aroma dulceții de smochine pregătite de gospodinele din orice locuință din sat. Deși smochinului în priește clima din mai mule localități din Mehedinți, nu se dezvoltă niciunde atât de bine ca pe teritoriul din Șvinița.

Chiar și primăria din localitate se mândrește cu propria livadă de smochini, ce se întinde pe două hectare, amenajată în anul 2011. Tot din acel an, produsele șvinițenilor poartă brandul comunei, după ce Primăria a reușit să omologheze dulceața de smochine, ca produs tradițional sub marca “Dulceață smochine de Șvinița”.

Pentru a face cunoscute bunătățile ce ies din smochine (vin, dulceață, sirop, etc), localnicii au inventat și un Festival al Smochinelor, care anul acesta a ajuns la ediția a 11-a și are loc în fiecare an la finalul lunii august, începutul lunii septembrie. În cadrul festivalului sunt amenajate standuri cu dulceață și țuică de smochine pentru turiști, atât pentru degustare cât și pentru cumpărare.

“Tărâmul Smochinelor” așteaptă proiecte mari, care să îi pună și mai mult în valoare atracția fructiferă. Primăria și-a propus să amenajeze un centru de procesare pentru produsele din smochine, care deși încă nu este pus pe picioare, este așteptat de către localnicii care au început să își amenajeze propriile livezi de smochini.

Sursă: http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/Tara-smochinelor-clisura-dunarii-afla-grecia-romaniei-comuna-localnicii-fac-dulceata-fabuloasa-1_55e827d3f5eaafab2c356b1c/index.html

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner