Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Divertisment

Festivalul Cetăţilor Dacice este un eveniment organizat de către Consiliul Judeţean Alba din anul 2006. Evenimentul are loc în fiecare an în apropierea sărbătorii Sânzienelor şi doreşte să atragă un public interesat să asiste la o lecţie de istorie vie. Prin această manifestare culturală cu caracter istoric, se urmăreşte un alt model de promovare a actului cultural, prin educaţia directă a comunităţii, prin crearea de acţiuni cultural educative desfăşurate direct la faţa locului.Dezvoltarea strategiei de promovare a Festivalului Cetăţilor Dacice este un obiectiv al comunităţilor locale, întrucât încadrarea acestui festival în circuitul turistic local şi național nu poate aduce decât beneficii.

Desfăşurat pe durata a două zile, în fiecare an, festivalul prezintă publicului un program diversificat prin parada gărzilor romane, parada dacilor, întreceri dacice, cascadorii cu cai, concerte în aer liber şi reconstituiri de lupte daco-romane. Pe lângă acestea există şi alte puncte de interes cum ar fi: ateliere istorice interactive, tir cu arcul, corturi şi mâncare dacică, paradă a motocicliştilor, spaţii de joacă pentru copii, terase şi târg de meşteri populari.

Festivalul în primul rând este axat pe competiţia dintre echipe de tineri daci din cele cinci cetăţi dacice din judeţul Alba: Cugir, Săsciori, Cetatea de Baltă, Ighiu şi Cricău. Aceştia se vor lupta, în cea de a doua zi a evenimentului, în ceea ce se numeşte Decatlonul dacic sau Întreceri dacice. Probele, care sunt pe cât se poate de antrenante, sunt: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier, Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate şi Căruşii cetăţii. Se încearcă ca totul să fie cât mai real, astfel sunt alese costume specifice şi se vor folosi arme reale. Concursul este o parte importantă a manifestaţiei deoarece acesta alege şi locaţia evenimentului din anul următor. Echipa câştigătoare are dreptul de a găzdui următoarea ediţie a festivalului.

Pe perioada festivalului locaţia va deveni un uriaş câmp de luptă între daci şi romani având astfel loc cea mai amplă reconstituire de bătălii daco-romane din România. Se vor antrena în luptă daci şi romani care fac parte din trupe de reenactment din România şi din Europa. Prima zi a Festivalului Cetăţilor Dacice este una specială când vor avea loc ritualuri de aprindere a torţelor şi a renumitului rug a lui Zamolxe, zeul dacilor, precum şi dansul Nimfelor Dacice. Înainte de aceste ritualuri extraordinare seara va începe cu un concert atât cu trupe locale cât şi cu nume mari.

Festivalul Cetăţilor Dacice reuneşte, ca întotdeauna, prestigioase grupuri de reînscenare istorică dornice să ofere publicului o lecţie de istorie despre daci şi romani. Festivalul este unul complex care are la bază istoria dar o dezvoltă şi o adaptează prezentului prin activităţile care le propune.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner