Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Divertisment

Timp de trei zile, Clujul va vibra în ritmuri de jazz. Trei artiști de renume cu stiluri de interpretare diferite şi voci unice vor transforma oraşul în capitala jazz-ului vor concerta azi si sâmbătă, 25 octombrie,

În cadrul primei ediţii a Cluj International Jazz Festival, Eli Degibri, Chico Freeman şi James Blood Ulmer vor face publicul să tresare, într-un demers menit să întărească pasiunea pentru acest gen muzical.

În prima zi a evenimentului, repertoriul eclectic semnat de Eli Degibri va aduce pe scena Casei de Cultură a Studenţilor atmosfera unei toamne în New York, dar şi ataşamentul faţă de ritmurile latino-americane sau pasiunea pentru tango, suprapuse peste ritmurile clasice de jazz.

Eli aduce la Cluj albumul "Twelve", primul înregistrat în afara Statelor Unite după revenirea sa acasă, în Israel, aşa că publicul va putea afla cum capătă dorul accente de jazz, dar şi să simtă prospeţimea unui sunet la care au lucrat doi tineri muzicieni, Gadi Lehavi (16 ani, pian) și Ofri Nehemya (18 ani, tobe).

Format la Berklee College of Music din Boston, compozitorul şi aranjorul Eli Degibri este unul dintre exponenţii valului israelian de muzicieni de jazz, care au luat cu asalt scenele newyorkeze la mijlocul anilor 90. El a intrat în atenția iubitorilor muzicii de gen după debutul său răsunător alături de geniul pianului Herbie Hancock și trupa acestuia. Din octombrie 2011, Degibri este succesorul basistului Avishai Cohen și co-director artistic al Festivalului de Jazz de la Marea Roșie.

În cea de a doua zi a festivalului, lumina reflectoarelor îi va aparţine unui muzician pentru care jazz-ul este o pasiune dobândită în familie, Chico Freeman. A ajuns să îndrăgească acest instrument muzical încă de mic. Călătoria sa spre jazz este întreruptă, pentru scurt timp, de pasiunea pentru matematică, atunci când decide să urmeze cursurile Universităţii Northwestern, dar pentru că muzica este o parte esenţială din viaţa artistului, s-a lăsat sedus de trompetă, saxofon şi pian şi a devenit unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai genului, câştigând premiul New York Jazz Award în 1979 şi distincţia Discul Anului în 1981, pentru albumul The Outside Within, acordată de prestigioasa revistă Stereo Review. Astfel, vineri, 24 octombrie, Chico Freeman şi cvartetul său îi vor aduce un tribut lui Elvin Ray Jones, unul dintre cei mai mari toboșari ai lumii.

Evenimentul se va încheia, sâmbătă, 25 octombrie, cu o nouă sesiune de jazz, pe care James Blood Ulmer o dedică luptei neîncetate pentru evoluţia muzicii. Interpret lider al blues-ului, el vine la Cluj cu Pierre Dørge și New Jungle Orchestra, cu care a împărţit, în ultimii doi ani, cele mai importante scene ale lumii.

Deşi la începuturile carierei sale a visat să fie asemănat cu Wes Montgomery, muzicianul american şi-a descoperit propriul stil de interpretare la chitară după cinci ani intenşi de cercetare şi studiu. Sunetul său ascuţit şi pătrunzător i-a adus multe colaborări impresionante (cu Ornette Coleman, Rashied Ali, Larry Young, Arthur Blythe etc.), artistul aplicând după bunul său plac fundamentele harmolodicii indiferent genul muzical pentru care optează.

Toate concertele vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19:00.

sursa: http://ziuadecj.realitatea.net

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner