Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 0
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Divertisment

Palatul de vară Brukenthal din Avrig, județul Sibiu.

Reședința de vară a Baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei în perioada 1777-1787, este unul dintre cele mai de seamă monumente din perioada barocului transilvănean iar parcul și clădirile sale sunt printre puținele elemente de arhitectură de acest tip care au dăinuit de-a lungul timpului. Samuel von Brukenthal a cumpărat terenul în anul 1756 și și-a construit aici în perioada 1760-1764 reședința de vară având ca sursă de inspirație castelele Schönbrunn și Laxenburg din Austria.

Ansamblul arhitectural cuprinde Palatul, căruia îi sunt alăturate două clădiri anexă fără etaj, parcul și o oranjerie cu sere. Palatul are trei aripi în formă de U și este orientat, așa cum se obișnuia în Transilvania, nu spre stradă, ci spre parc. Construit în stilul barocului târziu, pe două etaje, este situat pe o terasă de 12 metri deasupra Văii Oltului, în punctul cel mai ridicat al localității Avrig. Prin poziția sa, amintește de Glorietta din parcul palatului vienez Schönbrunn. Clădirea palatului cuprindea numeroase încăperi de locuit, încăperi utilitare și administrative și camere de oaspeți. La primul etaj se află o sală mare. Pe vremuri palatul adăpostea și o însemnată galerie de picturi și gravuri.

Parcul este probabil singura grădină-monument din Transilvania și s-a păstrat în mare parte în structura sa inițială. Baronul l-a gândit ca un complex de grădini în stilul barocului târziu, care pe măsura trecerii timpului a fost îmbogățit și cu alte elemente de horticultură. Structurat în grădina franceză, grădina englezească și olandeză, dar având și numeroase terenuri pentru cultivarea fructelor și legumelor, parcul cuprindea specii de plante și arbori exotici din toată lumea, în mare parte pierdute până în zilele noastre. În oranjerie se cultivau ananas, lămâi, portocale de Sevilla, pepeni și caiși dar și sparanghel. Parcul era străbătut de un pârâu ce fusese amenajat și alimenta jocuri de ape și fântâni arteziene, sistem care în timp s-a degradat și astăzi nu mai este funcțional. După moartea baronului, proprietatea a fost moștenită de descendenții acestuia până în anul 1872, când ultima moștenitoare, baroneasa Wilhelmine Mylius-Brukenthal, a înstrăinat-o. Au urmat mai mulți proprietari, iar în anul 1908 găsim proprietatea în posesia Prezbiteriului Comunității Evanghelice din Sibiu care deschide aici un sanatoriu și un stabiliment termal. După anul 1948, ansamblul a fost naționalizat iar statul a păstrat sanatoriul și clinica.

Începând cu anul 1999 terenul a intrat în proprietatea Fundației Samuel von Brukenthal, iar în anul 2005, sanatoriul a fost desființat. Complexul este deschis publicului. Palatul, aflat în stare de degradare destul de avansată după închiderea sanatoriului, face obiectul unui amplu proiect de restaurare inițiat de Fundație. Oranjeria a fost deja renovată în perioada 2011-2012 și transformată în centru de oaspeți. Clădirea baroc a oranjeriei oferă celor care poposesc aici, dormitoare moderne, un restaurant în care se servesc produse tradiționale cu ingrediente bio furnizate de producătorii locali și două săli pentru evenimente.

 

Sursa: http://www.stelian-tanase.ro/palatul-brukenthal-din-avrig/

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner