Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Informaţii utile - Diverse

Ești student sau cercetător și te interesează antreprenoriatul?
Ai idei și vrei să le verifici? Vino în weekend-ul 14-16 noiembrie, la Complexul Studențesc Observator, să întâlnești zeci
de alți tineri curioși și dinamici din toate universitățile clujene plus mentori de excepție, ca să îți verifici ideile și să le duceți mai departe împreună! Participarea este GRATUITĂ, dar locurile sunt limitate, deci înscrie-te ACUM la cluj.3daystartup.org/apply/

În cifre absolute, experiența 3 Day Startup înseamnă: 49 milioane de dolari atrase în investiții în ultimii 5 ani, pentru 79 de startupuri de pe 5 continente. La asta se adaugă organizarea 3DS în premieră, în Europa Centrală și de Est, de către Research for Industry, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Scopul 3 Day Startup este să adune cele mai dinamice minți antreprenoriale din comunitatea academică a orașului. Dintre cei care vor aplica, doar 45 de tineri vor fi selectați și își vor prezenta ideile, vor forma echipe, vor valida strategiile și vor prezenta pitch-ul în fața unor investitori. Competiția este mare, dar experții naționali și internaționali te vor ajuta pas cu pas!

Fie că ai pregătire în științe, inginerie, design, management sau drept, te poți înscrie până pe 28 octombrie. Ca să afli mai multe despre 3 Day Startup Cluj-Napoca, vino la sesiunea de informare din 17 octombrie, ora 9, Rectorat UTCN, Str. Memorandumului nr. 28, Camera P23.

Mentorii și paneliștii sunt recunoscuți și au foarte multă experiență pe care sunt dispuși să o împartă cu tine. Printre ei: Jennifer Austin, Managing Director Spherik Accelerator; Andrei Barabaș, Fondator Barandi Solutions, CEO & Cofondator ShareYourCart; Peter Barta, CEO Fundația Post Privatizare; Călin Biriș, Digital Director Loopaa Marketing Agency, CEO Negru pe Alb; Adrian Gheară, Tech Startups Advisor & Investor, cofondator Neobyte Solutions; Andrei Pitiș, președinte ANIS & cofondator TechAngels; Andrei Roth, GM Recognos Romania, Owner Gecko Strategic Services; Mircea Vădan, cofondator ZenQ.co

sursa:http://www.clujlife.com

 
Informaţii utile - Diverse

Vacanțele de vară se apropie de final dar, rămân weekend-urile numai bune de exploatat! Poate reușim să te inspirăm în cazul în care te gândești unde ai putea să petreci câteva zile de relaxare și plimbare. Continuăm, în acest articol, cu ultimele 5 recomandări din Top 15 locuri de văzut în România.

11. Castelul Bran

Se află la o distanță de 30 Km de orașul Brașov între munții Bucegi și Piatra Craiului. Ludovic I d`Anjou a emis primul act  în 19 noiembrie 1377, ce atestă existența castelului Bran. La sfârșitul secolului XIX cetatea este subordonată autorității comitetului secuilor, iar în timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea Voievodului Transilvaniei.

În 1920 castelul Bran este donat Reginei Maria a României Mari de către consiliul orășenesc al orașului Brașov. Între anii 1920-1927 castelul este restaurat sub conducerea arhitectului Carol Liman, care îl transformă într-o reședință de vară înconjurată de un superb parc cu alei de promenadă, lac , fântâni și terase de popas. Din anul 1948 după expulzarea din țară a familiei regale Castelul Bran a intrat în proprietatea statului românesc, rămânând o vreme în paragină. Din anul 1956 parțial amenajat castelul a fost deschis ca muzeu de istorie. Lucrarea de restaurare a castelului se termina în anul 1993.

12. Lacul Leșu

Putem spune că este poarta către Munții Bihor-Vlădeasa. Apa lacului alimentează hidrocentrala Leșu care a fost dată în folosință în anul 1977. Cu timpul coada lacului a devenit din ce în ce mai populară, acolo formându-se în timp un mic sat de vacanță. Lacul este situat la 20 Km de E60 și are o suprafața de 148 ha. Volumul de apă ce poate fi reținut în spatele barajului este de 28,3 milioane mc.

13. Lacul Beliș – Fântânele

Este situat la o altitudine de aprox. 1000 m, În partea nordică a Munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului situați la est, munții Vlădeasa situați la vest și Muntele Mare situat în sud. Lacul Beliș – Fântânele are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km. Lacul Beliș – Fântânele s-a format prin construirea Barajului Fântânele (1970-1974) pe cursul râului Someșul Cald.

Lacul este lăudat din plin de către pescarii de răpitor. Merită să faceți un drum și să vă convingeți singuri.

14. Palatul Ruginoasa

A fost construit în anul 1804 în stil neolitic și a aparținut domnitorului A.I. Cuza. În ciuda faptului că domnitorul a petrecut foarte puțin timp în acest palat, aici a locuit soția sa, Doamna Elena Cuza tot ea ocupându-se de mobilarea și decorarea acestui palat.

În timpul celui de al doilea razboi mondial Palatul Ruginoasa a fost grav avariat, el fiind reconstruit între anii 1968-1978. În prezent, palatul este muzeu memorial dedicat domnitorului. Dacă ajungi în Iași merită să-l vizitezi.

15. Peștera liliecilor

Câți dintre voi știau că în apropiere de Moeciu se află o peșteră a liliecilor? Locația este la 5 Km de comuna Moeciu, aproape de ieșirea din satul cu același nume.

Această peșteră mai este cunoscută și sub numele de Peștera cu lilieci, Peștera mare, adăpostește specii extrem de rare de lilieci. Pentru a proteja speciile de lilieci existente, aici, specialiștii sunt de părere că trebuie ținută departe de ochii curioșilor. Cu toate acestea ea este deschisă vizitării de către publicul larg, și are statutul de monument natural național fiind înscrisă în zona de protecție a parcului ”Piatra Craiului”.

Deși neamenajată, peștera este locul de atracție al zonei ea aflându-se pe platforma Branului, la o altitudine de 950m, în satul Peștera. Există referiri documentare la această peșteră încă de acum câteva secole. Ea s-a format în urma eroziunii muntelui calcaros de către un afluent al pârâului Valea cu Cale.

Suprafața este de 1,5ha (lungime de 370, din care 109 m de galerie). Grota măsoară 162 m lungime, în interior existând diverse forme calcaroase ce o modelează.

sursa: http://www.romaniaghidturistic.ro

 
Informaţii utile - Diverse

Primul festival din România dedicat cvartetelor de coarde, QuartFest se va desfășura la Cluj, în perioada 29 - 31 august 2014, în Iulius Parc.


Vor fi 3 seri în care ne vom bucura împreună de o atmosferă relaxată şi de concerte care mai de care: de la valsuri clasice până la jazz şi de la divertismente de Mozart până la cover-uri rock. 

Vor fi 3 concerte pe zi, de la 19:00 până la 22:00.

Program:

VINERI, 29 august 
19:00 Q Quartet 
20:00 Four Seasons Quartet 
21:00 Cantabile Quartet 

SÂMBĂTĂ, 30 august 
19:00 Accord Quartet 
20:00 Nuages Quartet 
21:00 Unique Quartet 

DUMINICĂ, 31 august 
19:00 Napocensis Quartet 
20:00 Grazioso Quartet 
21:00 Rua. Quartet 

QuartFest e despre căldură, dragoste, familie, joc, tineri şi comunitate. Bicicletele sunt binevenite.

sursa: http://www.baboom.ro

 

 
Informaţii utile - Diverse

Continuam seria de articole cu cele mai frumoase locuri de vazut din Romania

Focul viu. Vulcanii noroiosi. Lacul fara fund - Buzau

Fenomenele ciudate din judetul Buzau atrag o multime de vizitatori. Focul viu este unul din locurile unde focul iese din adancul pamantului. Aceste focuri vii sunt rezultatul unor emanatii de gaze existente in anumite zone.

Vulcanii noroiosi sunt printre cele mai cunoscute formatiuni de acest gen din Romania. Acestia se formeaza datorita gazelor naturale ce provin din pamant de la o adancime de peste 3000 de m. Gazele traverseaza un sol argilos si imping apa in exterior. Un namol rece iese la suprafata formandu-se astfel conuri care au asemanarea unor vulcani.

Cunoscut in popor sub denumirea de Lacul Fara Fund, Lacul Vulturilor este situat intr-o zona cunoscuta prin peisajele sale minunate. Lacul Vulturilor se intinde pe o suprafata de 0,9 ha si are o adancime maxima de 2,5 m.

Cascada Cailor, Muntii RODNEI

Printre cele  mai apreciate locuri de vizitat din Romania se afla Muntii Rodnei. Sunt situati in partea de nord a tarii noastre, fiind  cei mai inalti munti din Carpatii Orientali. Varful Pietrosul avand o altitudine de 2303 m. Muntii Rodnei se intind pe suprafata judetelor Bistrita Nasaud si Maramures.

Cascada Cailor este situata in Muntii Rodnei si reprezinta una dintre cele mai frumoase atractii si locuri de vizitat ale Romaniei. Cascada este formata din mai multe trepte de cadere libera, aflate la aproximativ 40 m una de cealalta. Daca vizitati statiunea Borsa, nu puteti rata acesta cascada.

Biserica Fortificata de la Viscri

O constructie reprezentativa a Brasovului si unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Romania este Biserica Fortificata de la Viscri. Biserica face parte din patrimoniul UNESCO fiind o constructie in stil gotic, caracterizata in interior de incinta dubla. Biserica dateaza din secolul XII.

Podul lui Dumnezeu

Unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Romania dar si din intreaga lume este Podul lui Dumnezeu. Acesta este un pod natural situat la Ponoarele. Este cel mai mare pod natural din tara, al doilea din Europa si singurul deschis circulatiei autovehiculelor. Are o lungime de 30 de m.

Delta Dunarii

O minunatie  a naturii care atrage anual un numar foarte mare de turisti este Delta Dunarii. Cunoscuta datorita peisajelor sale unice, florei si faunei regale Delta Dunarii este locatia ideala pentru o vacanta in natura, departe de agitatie.

sursa: http://romania-redescoperita.ro

 
Informaţii utile - Diverse

Reluam plimbarea prin Romania pentru ca dorim sa-ti aratam in urmatoarele articole un top 15 locuri de vazut in tara noatra. Vom incepe in articolul de fata cu cinci dintre ele.

Transfagarasanul este drumul printre muntii Fagarasului, ce incepe din localitatea Bascov, judetul Arges si se termina in apropierea localitatii Cartisoara, judetul Sibiu. Cu o lungime de aproximativ 152 Km, parte a DN 7 C, drumul face legatura intre cele doua provincii istorice Muntenia si Transilvania.

Cascada Bigar sau Izbucul Bigar cum se mai spune se afla pe Valea Minisului, apa cade de pe o stanca, care este acoperita de muschi. Accesul catre cascada se face de pe drumul national 57B (DN57B) intre comuna Bozovici si orasul Anina pe Valea Minisului, jud.Caras-Severin, cascada se afla exact unde apare pe marginea drumului un "monument" cu paralela 45. Cascada este inclusa in rezervatia naturala Parcul National Cheile Nerei - Beusnita cu o suprafata de 176.60 ha.

A fost inclusa, alaturi de alte sapte caderi de apa din diferite tari, intr-un top al cascadelor unice in intreaga lume. Cascada este situata la paralele 45 grade latitudine nordica.

Palatul Mogosoaia se afla in Judetul Ilfov in localitatea Mogosoaia, la o distanta mica fata de Bucuresti. Constructia palatului fiind gata aproximativ in anul 1702 de catre Constantin Brancoveanu. In anul 1681 au inceput sa cumpere teren pentru ridicarea constructiei. Constantin Brancoveanu a fost executat si toata averea a fost confiscata de otomani si palatul a fost transformat in han. Apoi Stefan Cantacuzino a rascumparat palatul, in timpul razboiului ruso-turc domeniul a fost devastat de otomani. In cel de al doilea razboi mondial palatul a fost folosit ca si punct de intalnire intre aliati.

Lacul Ochiul Beiului se afla in localitatea Sasca Montana, judetul Caras – Severin, in zona Banatului la o altitudine de 310 m in Parcul National Cheile Nerei Beusnita, sub forma de crater cu o suprafata de 284 mp si o adancime de 3,6m.

Lacul Ochiul Beiului nu ingheata iarna, lacul fiind un bun habitat pentru gazduirea a mai multor specii de rate salbatice, starci cenusii si alte pasari migratoare care-si petrec iarna aici in loc sa-si continue calatoria catre tarile calde. Se afla aproape de cele 3 cascade ale raului Beusnita, care constituie una dintre cele mai frumoase atractii turistice si rezervatii naturale din Banat.

Canionul Sapte Scari reprezinta un defileu sapat in calcare jurasice in partea central - vestica a Muntilor Piatra Mare (cele mai mari si mai frumoase chei din M. Piatra Mare) din judetul Brasov. La o altitudine de 980 m si cu o lungime de 160 m, cu o diferenta intre nivele de 58 m, defileul detine 7 scari cu inaltimi variate de la 2.5 m la 15 m.  Cand Paraul Sapte Scari creste in volum aceste scari se transforma in cascade. La Canionul Sapte Scari se ajunge de la Cabana Dambul Morii pe DN-1 din directia Timisul de Jos spre Brasov.

Sunt multe alte locuri care merita vazute pe langa cele pe care ne-am propus sa ti le prezentam. Daca doresti sa ne trimiti si tu locuri deosebite pe care le-ai vizitat, nu ezita sa faci acest lucru pe adresa noastra de contact.

va urma

sursa: http://locuri-nevazute.blogspot.ro/

 
Informaţii utile - Diverse

Aproape de Cluj

Vremea de-afară ne îndeamnă la drumeții, excursii, ieșiri în aer liber. Dacă nu aveți foarte mult timp la dispoziție, vă propunem o drumeție de o zi la Castelul Banffy din Bonțida și împrejurimi: cetatea de la Dăbâca, herghelia de cai de la Jucu.

La Jucu de Jos se poate vizita Biserica Ortodoxă, supranumită Albastru de Jucu datorită picturii albastre din interior. Din serele din apropiere puteți achiziționa arbuști, flori, plante ornamentale pentru grădină și casă.

Opriți-vă la herghelia de cai din Jucu, mai ales dacă sunteți iubitori de cai și doriți să oferiți copiilor câteva momente de neuitat. Instructorii de echitație va vor da o mână de ajutor.

Despre castelul de la Bonțida cu siguranță știți multe lucruri iar dacă nu ați reușit să-l vizitați încă, e momentul s-o faceți. Dacă prințul moștenitor al Marii Britanii, Charles s-a oprit aici și, mai mult decât atât, s-a hotărât să ofere finanțare pentru restaurare înseamnă că merită. Castelul se mai numește și „micul Versailles al Tarnsilvaniei”. Aici puteți savura o cafea, o înghețată sau o prăjitură la Cafeneaua din curtea castelului sau pur și simplu să vă bucurați de momente de liniște și o scurtă întoarcere în timp.

În drum spre Dăbâca, la Luna de Jos la 2 km de șoseaua europeană, puteți fotografia foișorul de vânătoare al Castelului Teleky iar de pe zidurile cetății Dăbâca puteți face apel la imaginație și să vă întoarceți cu o mie de ani în urmă pentru a simți aerul cavalerilor.

sursa: cluj.com

 
Informaţii utile - Diverse

Ne-am propus sa facem cateva opriri “la doi pasi de Cluj”. Azi vom poposi in Gherla, capitala armenilor in exil.

Cei care raman pe mai multe zile pot sa viziteze si imprejurimile Gherlei, salba de lacuri de la Taga, Geaca, Catina supranumita Delta Ardelenilor, Manastirea de la Nicula, rezervatia de stuf de la Sic, Castelul Kornish de la Manastirea.Vizitarea orasului Gherla, pentru iubitorii de monumente si cladiri construite in epoca barocului ardelean este una de-a dreptul fabuloasa. La propriu, la fiecare metru te intalnesti cu marturiile gloriei armenilor de altadata. Considerata adevarata capitala a armenilor in exil, Gherla ofera calatorului zeci de biserici si sute de cladiri in care istoria respira la tot pasul. Parcul central ofera trecatorului un binemeritat repaos, unde copii pot sa hraneasca nenumaratele veverite. Restaurantele cochete si pensiunile primitoare isi primesc cu bratele deschise clientii care ziua pot sa mearga la baile sarata cu apa calda, unde pot beneficia si de tratament, iar amatorii de inot au la dispozitie un mare bazin in parcul central. Seara poti merge la bowling cu prietenii, sau sa alegi una din multele terase. Obiective turistice din zona:

Muzeul Cardinal Iuliu Hossu

Muzeul icoanelor pictate pe sticla

Muzeul de istorie Gherla

Biserica ortodoxa Sfantul Ioan Botezatorul

Catedrala ortodoxa Intrarea Maicii Domnului in biserica

Manastirea Sfantul Anton de Padova

Manastirea franciscana si biserica Manastirii catolice Sfantul Petrude Alcantara

Biserica Sfantul SolomonCatedrala armeano-catolica Sfanta Treime

 

sursa: cluj.com; Transilvania All Inclusive

 
Informaţii utile - Diverse

Una dintre cele mai frumoase și mai interesante rezervații naturale din Transilvania este Grădina Zmeilor, din apropierea satului Gălgău Almașului, din județul Sălaj. Stâncile sculptate de acțiunea vântului, a ploii și a zăpezii au devenit personaje fantastice în legendele localnicilor.

Rezervația, situată la aproximativ 10 kilometri de orașul Jibou, are o suprafață de trei hectare. Ea este reprezentată de gresii desprinse din dealul Închieturi, cu o înălțime maximă de 376 de metri. Stâncile cenușii ori galbene sunt reprezentate de așa-numitele gresii de Sânmihaiu.

Din anul 2000, rezervația are statutul de arie protejată. Grădina Zmeilor îi atrage pe fotografii dornici să surprindă farmecul neîntrecut al acestui colț al Sălajului.

Dincolo de frumusețea peisajului, un element care îi atrage pe turiști este reprezentat de bogăția legendelor legate de Grădina Zmeilor. Una dintre ele spune că în Gălgău Almașului era sălașul unor zmei hapsâni, care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre ei a furat soarele de pe cer, însă un voinic a decis să îi înfrunte. După ce l-a învins, a găsit soarele și l-a aruncat sus pe cer. Ceilalți zmei care veniseră să îi dea o mână de ajutor ortacului lor au fost orbiți de strălucirea neașteptată, iar una dintre fetele furate de zmei, eliberată de voinic, a rostit asupra lor o vrajă, iar zmeii au rămas acolo, transformați în stane de piatră încremenite pentru vecie. O altă legendă se referă la stânca botezată de localnici Fata Cătanii. Ea spune că o fată din sat s-ar fi îndrăgostit de un soldat împărătesc. Fata ar fi vrut să fugă cu iubitul ei în lume, însă ar fi fost blestemată de mama sa și s-ar fi transformat astfel în stâncă. Practic, fiecare stâncă din Grădina Zmeilor are propria legendă, indiferent că formațiunea de piatră poartă numele de Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Soldații, Eva, Căpitanul sau Dorobanțul. Mai toate aceste legende caută să explice în mod mitic formarea stâncilor cu forme neobișnuite. În vremurile mai recente, alte stânci, care nu fuseseră botezate de către localnici, au primit nume de genul Acul Cleopatrei sau Sfinxul, date de către savanții care au studiat formațiunile din gresie de Sânmihaiu sau de către custozii rezervației. De câțiva ani, accesul în rezervație a fost ușurat grație unor amenajări realizate de administrația locală, care au dus la sporirea numărului de vizitatori.

Mai multe organizații de promovare a turismului doresc să includă Grădina Zmeilor într-un circuit complex, alături de Grădina Botanică din Jibou, de centrul Zalăului, dar și de marele castru roman de la anticul Porolissum, odinioară cheia de boltă a apărării hotarului de nord al provinciei Dacia romană.

Grădina zmeilor a fost inclusă în Campania „125 de locuri pentru care iubim România”, campanie realizată de Adevărul.

sursa: http://www.romanialibera.ro

 
Informaţii utile - Diverse

1600: Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei", realizând prima unire  politică a celor trei țări române.

1703: Țarul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.

1821: Moare Tudor Vladimirescu lider revoluționar român

1860:  În cadrul Expeditiei Celor O Mie, Giuseppe Garibaldi și Camasile Rosii au început asaltul asupra orașului Palermo.

1867: Franz Joseph I, împăratul Austriei, s-a încoronat și rege al Ungariei și a aprobat Legea privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria.

1886:  Se nastea Emil Isac, poet simbolist roman

1928:  Se nastea Constantin Ticu Dumitrescu, politician roman

1933: : The Walt Disney Company lansează desenul animat "Three Little Pigs" cu hit-ul său, "Who's Afraid of the Big Bad Wolf?"

1937: A fost inaugurat Podul Golden Gate, la acea vreme fiind podul suspendat cu cea mai mare distanță între stâlpii de susținere din lume.

1940: Acord economic româno–german (Olwaffen Pakt, „pactul petrolului”), care adâncește dependența față de Germania hitleristă a economiei naționale. România renunță astfel la declarația de neutralitate din 7 septembrie 1939.

1941: Al Doilea Război Mondial: Vasul german Bismarck este scufundat în Atlanticul de Nord cu 2.300 de oameni la bord.

1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, bunurile fostei case regale treceau în proprietatea statului.

1862: Se nastea folcloristul român Alexandru Voevidca

1894: scriitorul francez Louis–Ferdinand Céline

1963: Bob Dylan lansează albumul The Freewheelin' Bob Dylan.

1974: Se nastea actrița româncă Medeea Marinescu

1984:  Inaugurarea oficială a Canalului Dunare-Marea Neagra, considerat al treilea canal de navigație, ca importantă, după Suez și Canalul Panama; lucrările de construcție au început în 1973.

1984: A fost resfințită Biserica Neagra din Brasov, în urma lucrărilor de restaurare începute în anul 1970.

1994: Rusia: Revine în țară, după un exil de 20 de ani, Aleksandr Soljenițîn, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, pe anul 1970.

1995: A fost constituită Academia de Poliție „Ștefan cel Mare" a Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova.

1997:  Semnarea de către NATO și RUSIA a Actului fondator al relațiilor bilaterale, deschizându–se calea extinderii NATO.

1999: Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga: Olanda acuză pe Slobodan Milošević de crime de război și crime împotriva umanității comise în Kosovo.

2004:  NASA a anunțat descoperirea unei noi planete, cea mai tânără dintre cele identificate până în prezent, având mai puțin de un milion de ani.

2004: Orașele Sibiu și Luxemburg au fost desemnate drept „capitale europene ale culturii" pentru anul 2007, de către miniștrii pentru educație, tineret și cultură din cele 25 de state membre UE întruniți la Bruxelles.

sursa: http://ro.wikipedia.org/

 
Mai multe articole ...

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner