Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Ştiri - Naţional

Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și Camera de Comerț Americană în România (AmCham) au premiat la Gala Oameni pentru Oameni, românii a căror generozitate a schimbat vieți. Evenimentul a avut loc în București, în 14 noiembrie.

Anul acesta, impactul celor 145 de premianţi şi nominalizaţi a însemnat donaţii şi voluntariat în valoare totală de 14,8 milioane euro. De la tratament pentru copii cu autism la servicii pentru oameni cu boli terminale, de la susținerea protestelor civice ale cartierelor la cursuri de arhitectură pentru copii, de la case pentru familii fără adăpost la laboratoare pentru diagnosticarea la timp a leucemiei, toți acești bani au susținut inițiative care fac viața mai bună întregii societăți și ne dau încredere în capacitatea comunității românești de a se ajuta singură.

Gala Oameni pentru Oameni premiază anual actele filantropice care au cel mai mare impact în comunitate. Sunt recunoscute fapte generoase atât ale persoanelor cât şi ale companiilor, precum și inovaţia şi profesionalismul în domeniul strângerii de fonduri în rândul organizaţiilor neguvernamentale şi al voluntarilor lor. În cei 11 ani de existență a Galei, au fost nominalizate peste 1.000 de persoane şi instituţii și suma totală a donațiilor a crescut de la 4 milioane de euro în 2003 la 14,8 milioane în 2014.

Gala este organizată de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, un grup de profesionişti care promovează cultura filantropică prin educaţie şi dezvoltarea de instrumente de strângere de fonduri, şi AmCham, Camera de Comerţ Americană în România. Anul acesta, la fel ca în 2013, Gala a fost organizată în parteneriat cu Raiffeisen Bank, companie care promovează civismul şi responsabilitatea socială corporativă.

Gala a fost susținută și de Galantom, Babylon Consult, Interfon77 și Explore Medicine TV și de partenerii media 121.roaltreileasector.ro și Hotnews.ro.

Gala a fost prezentată de Carmen Voicu, Consiergo, și Tudor Mușat, Digi24.

Vă atașăm lista premianţilor. Pentru relaţii suplimentare o puteţi contacta pe Georgiana Ilie, Director de comunicare ARC, la 0726177116 sau   Aceasta adresa de e-mail este protejata de robotii de spam, aveti nevoie de JavaScript activat pentru a o vedea . Alte imagini puteți găsi pe Facebook, pe pagina Galei, https://www.facebook.com/Gala.Oameni.pentru.Oameni și urmărind hashtagul #oamenipentruoameni.

Premianți Gala Oameni pentru Oameni

Cel mai bun fundraiser voluntar: Cosmin Alexandru, pentru susținerea programului de organizare comunitară al CeRe. Cosmin a donat, dar a și înotat la Swimathon împreună cu familia lui și a strâns fonduri de la prieteni și parteneri de afaceri. Datorită eforturilor lui, CeRe a strâns la Swimathonul București 32.000 de lei și 25 de donatori noi.

Cel mai bun fundraiser profesionist: Genoveva Ghiuri, de la Habitat for Humanity Cluj, care a strâns 1,5 milioane de lei, materiale și voluntari pentru construcția a 15 case la Jucu. Datorită eforturilor ei, 15 familii trăiesc cu demnitate și sute de voluntari au putut să pună umărul la îmbunătățirea vieții lor.

Cel mai implicat membru al Consiliului Director: Juriul a decis să recunoască implicarea a trei membri de consiliu director extreme de activi. Iolanda Sztrelenczuk, Asociaţia Autism Baia Mare, pentru că este un model de viaţă şi un element mobilizator pentru părinţii care-şi aduc copii la terapie; Robert Cadar, Fundaţia Rafael, pentru că a ajutat organizaţia să mobilizeze 320.817 lei și să atragă 314 noi donatori; Steven van Groningen, United Way România, pentru că a fost iniţiatorul Societăţii Alexis de Tocqueville în România, cu o contribuţie individuală de 10.000 dolari pe an şi a reuşit să atragă, prin propriul exemplu, alţi șapte donatori Tocqueville în numai doi ani.

Cel mai implicat director de organizație neguvernamentală: Anna Burtea, directoarea Asociației Inimă de Copil din Galați, care a strâns peste 1 milion de lei pentru a asigura îngrijire gratuită copiilor cu dizabilități din județ.

Cel mai implicat angajat: Judecătorul Cristi Danileț de la Consiliul Suprem al Magistraturii, pentru cursurile despre legi și codul penal pe care le ține elevilor, pe înțelesul lor, împreună cu organizația Viață fără Violență.

Cea mai de impact intervenție în comunitate a unui IMM: AsSport Florescu/BikeXpert, care a strâns 18.000 euro pentru tratamentul copiilor cu autism de la organizația Help Autism prin mobilizarea comunității de bicicliști.

Cea mai de impact intervenție a unei companii: GDF Suez Energy România pentru sponsorizarea de 2 milioane lei care a permis Asociației Dăruiește Viață să modernizeze laboratoarele de diagnostic din Institutul Clinic Fundeni și să convingă autoritățile să modifice legislația pentru a asigura continuitatea și durabilitatea acestui program.

Cea mai bună campanie de atragere de fonduri a unei organizații mici: Asociația Anti Parkinson pentru strângerea a 30.000 euro și contribuții nefinanciare de 25.000 lei pentru bolnavii de Parkinson din România.

Cea mai bună campanie de atragere de fonduri a unei organizații mari: HOSPICE Casa Speranței pentru strângerea a 1,1 milioane lei pentru ca persoanele cu boli incurabile să poată avea un sfârșit demn. Nu mai puțin de 118 de companii s-au alăturat campaniei și au contribuit cu 20% din impozitul pe profit.

Cel mai bun program de educație adresat comunităților profesionale: Celestica România, pentru parteneriatul de cinci ani cu Universitatea din Oradea, prin care a pregătit peste 1.120 de studenți pentru piața muncii.

Generozitatea care schimbă vieți, categorie fără premiu, la care sunt recunoscuți toți cei nominalizați pentru donațiile lor în bani și timp: Nicoleta Matei, Denis Todirică, Tim Wilkinson, Marian Ursan, Andreea Cristea, Georgiana Gabrian, Teodor Tulpan, Anamaria Greluș, Oana Claudia Iacob, Iulian Suditu, Cristi Danileț, Aurel Palade, Eugenia Deaconu, Lajos Kristof, Adriana Ionescu, Adriana Lungu, Andrei Roșu, Dan Raican, Simona Ruta și Janos Torok.

Premiul "De la prieten la prieten", acordat de ARC și Galantom: Radu Cristi, fundraiser voluntar, care a strâns aproape 9.400 lei de la peste 200 de donatori făcând poze gratuit și încurajând subieții pozelor să doneze în schimbul lor.

Premiul special al juriului: Catwalk Salon, un salon de frumusețe din Cluj, care donează lunar încasările zilei de 13 - aproximativ 4.500 de lei pe lună - către o cauză importantă din comunitatea locală.

Premiul special al organizatorilor: Grupul de arhitecți De-a arhitectura care ține cursuri pentru 2.500 de copii din școli din toată țara ca să îi învețe ce este frumosul și pot să facă asta pentru că au strâns în timp record suma necesară acestor ore. Au rugat arhitecți să creeze căsuțe de păsări care să reflecte viziunea lor artistică și apoi le-au vândut prin silent auction.

Premiul de excelență: HOSPICE Casa Speranței, pentru că demonstrează de 22 de ani că știe ce trebuie să facă pentru a oferi servicii de calitate și pe care oamenii se pot baza. Numai în 2013 au ajutat 2672 de copii și adulti diagnosticați cu boli incurabile. Iar anul acesta au reușit să finalizeze un proiect la care lucrau de multă vreme, deschiderea unui hospice în București.

sursa: http://gala.arcromania.ro

 

 
Ştiri - Naţional

Muzeul de Artă Cluj-Napoca oferă publicului privilegiul întâlnirii pentru prima dată la Cluj-Napoca cu opera luiSalvador Dali, începând cu ziua de marţi, 14 octombrie, de la ora 17. Expoziţia "Visele bizare ale lui Pantagruel" este ilustrată de 22 de litografii semnate de artist, semnificative atât pentru universul său suprarealist cât şi pentru particularităţile specifice ale acestei tehnici de imprimare.

Figură emblematică a unuia dintre cele mai spectaculoase curente de avangardă, suprarealismul, Salvador Dali a realizat în anul 1973 o serie de litografii inspirate de volumul editat în anul 1565 de Richard Breton care conţinea 120 de gravuri în lemn cu titlul Visele bizare ale lui Pantagruel.

Dali a recurs frecvent la căutarea unor surse de inspiraţie din lumea artei cum au fost Venus de Milo, Madonele lui Rafael sau lucrarea cu titlul Angelus de Millet apte să constituie un mediu propice dezvoltării unor noi lucrări potrivit metodei sale paranoico-critice.

Şi de această dată, caracterul grotesc al gravurilor, elementele fantastice ce par desprinse din lumea lui Bruegelsau Bosch şi ambianţa onirică, element tipic al universului suprarealist, l-au inspirat pe artist în realizarea acestei suite de desene/litografii în care păstrează părţi din planşele originale dar cărora le adaugă elementele tipice inventarului său de imagini: excrescenţe ale corpului, formele moi, surprinzătoare invenţii plastice sau evocarea erotismului de aceeaşi factură suprarealistă.

Expoziţia va fi prezentată de dr. Jan de Maere, director al Documentatiecentrum voor het Vlaams Kunstpatrimonium, Bruxelles şi dr. Alexandru C. Lungu, istoric de artă, director al Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu în perioada 1990-2006, şi va putea fi urmărită până pe data de 23 noiembrie 2014.

sursa:ziuadecluj.realitatea.net

 
Ştiri - Naţional

Ortodocșii, greco-catolicii și romano-catolicii au serbat vineri, 15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie Mare. Este una dintre cele mai importante sărbători ale Creștinătății, în ziua în care, potrivit tradiției religioase, Fecioara Maria s-a ridicat cu sufletul și cu trupul la Cer.

Cum devoțiunea față de Fecioara Maria este una cu totul aparte la români, foarte multe biserici și mănăstiri au primit hramul Adormirea Maicii Domnului, iar în perioada în care catolicii formau majoritatea populației Transilvaniei, foarte multe dintre aceste mănăstiri au devenit locuri de pelerinaj.

Cel mai important loc de pelerinaj din România este mănăstirea greco-catolică de la Nicula, aflată la aproximativ cinci kilometri depărtare de orașul Gherla. În fiecare an, de 15 august, zeci de mii de oameni vin, din toate colțurile țării, pentru a se închina în fața unei reprezentări a Fecioarei Maria, care păstrează lemnul unei icoane despre care oamenii cred că ar fi fost făcătoare de minuni. Icoana a fost pictată în anul 1681, de către preotul Luca din Iclod și așezată în biserica parohială din sat.

Azi, mănăstirea este folosită de Biserica Ortodoxă Română, după ce, în anul 1948, călugării baziliani, în frunte cu superiorul mănăstirii, Leon Man, au fost arestați de Securitate, iar complexul monahal a fost confiscat de autoritățile comuniste. În ciuda prigoanei, tradiția catolică a pelerinajului a continuat și după ce mănăstirea a trecut în administrarea ortodocșilor.

Documente ale armatei austriece, dar și tradiția populară atestă faptul că această icoană ar fi lăcrimat în anul 1699. Icoana a fost luată apoi de către stăpânul domeniului Nicula, contele Sigismund Kornis, și dusă în capela reședinței nobiliare. Sătenii au pornit un proces împotriva contelui, iar Curtea de la Viena a decis ca icoana să fie așezată într-o biserică nouă, ridicată pe dealul de la Nicula, unde să poată fi adorată de toți creștinii, indiferent de confesiune religioasă sau etnie.

În secolul al XIX-lea, greco-catolicii au ridicat o biserică nouă, de cărămidă, pentru că vechea biserică de lemn devenise neîncăpătoare. Iar episcopul Iuliu Hossu, cel care avea să devină primul cardinal român, a decis crearea unei mănăstiri de călugări bazilieni la Nicula.

Mănăstirea a primit statutul de sanctuar marian din partea Papei Pius al XI-lea. În anul 1948, când Biserica Greco-Catolică a fost interzisă, autoritățile comuniste au oferit mănăstirea cultului ortodox. Icoana făcătoare minuni a fost distrusă în anul 1991, din cauza unei restaurări nereușite și a fost apoi repictată.

Pelerinii continuă să meargă la Nicula. Ortodocșii se adună în curtea mănăstirii de pe deal, iar greco-catolicii în curtea bisericii parohiale din sat.Peste 40.000 de pelerini au asistat vineri, 15 augustr, la slujba de Liturghie la Mănăstirea Nicula şi s-au rugat la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.”Venim an de an, de la Feldru. Ne rugăm Maicii Domnului pentru sănătate, pentru pace, pentru familie”, spune o femeie care și-a petrecut noaptea în rugăciune, sub cerul liber.

sursa: romanialibera.ro

 
Ştiri - Naţional

Creştinii ordodocşi şi catolici sărbătoresc, la 15 august, Sfânta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului, care marchează trecerea de la vară la toamnă. E şi Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor, dar şi zi liberă pentru cei care lucrează.

Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Marie Mare, Sântămăria sau Uspenia, celebreaza ziua în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când "a adormit Sfânta Fecioară". În popor se spune că este ziua care desparte lunile călduroase de cele reci.

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica la 15 august. Cele mai multe sunt femeile, adică peste 1,8 milioane. În rândul lor, cele mai frecvente nume sunt Maria, Mariana, Marinela şi Mioara.

Bărbaţii, peste 410.000 la număr, poartă cel mai adeasea nume ca Marian, Marin ori Marinică.

Tradiţii şi obiceiuri

Se tămâiază mormintele

În dimineața acestei zile, femeile mergeau la biserică și împărțeau struguri, prune, faguri de miere și mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele. Țăranii care aveau vii mari obișnuiau ca acum să tocmească pândarii pentru păzit viile.

Bărbaţii schimbă pălăria cu căciula

Tot în această zi, bărbații schimbau pălăria cu căciula, iar cei care mai erau văzuți cu pălărie după 15 august erau ironizați. Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă.

Se deschide sezonul nunţilor

De pe 15 august se deschidea, în satul tradițional, un important sezon al nunților, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănă­turile de toamnă.

Tot din tradiţie aflăm că, înainte de Marea Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate. Se mai spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până când nu va mai rămâne niciunul.

 

Sursa stire: http://www.dcnews.ro/sfanta-maria-traditii-si-obiceiuri-pentru-ziua-de-15-august_354097.html

 
Ştiri - Naţional

În perioada 10-17 august 2014, la poalele munţilor Tatra, în staţiunea Zakopane din sudul Poloniei se va desfăşura cea de a 5-a ediţie a Târgului european de produse tradiţionale. La acest evenimenta fost invitată să reprezinte România şi judeţul Cluj, pentru a treia oară, şi Asociaţia meşterilor populari clujeni (AMPC), asociaţie constituită din anul 2005 sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Dintre cei aproximativ 200 de producători participanţi din 10 ţări invitate, la standurile puse la dispoziţie de către organizatori vor expune şi 9 meşteri din judeţul Cluj, publicul vizitator putând să admire astfel produsele clujene reprezentative ale celor 9 bresle ale AMPC: cusături, ţesături, împletituri, icoane, ceramică, prelucrare lemn şi metal, mărgele şi gastronomie.

În cadrul târgului, o zi va fi dedicată culturii tradiţionale specifice fiecărei ţări participante la târg. Ziua dedicată României se va sărbători la Zakopane în data de 15 august 2014. La eveniment este invitat şi Ansamblul Transilvania, care va prezenta o suită de jocuri ardeleneşti autentice, participanţii la această manifestare putând totodată degusta din mâncărurile tradiţionale din zona Clujului.

sursa: http://revistabulevard.ro

 
Mai multe articole ...

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner