Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Social - Sănătate

În ultimele zile fenomenul Ice Bucket Challenge (Provocarea găleții de gheață) a prins amploare, multe pesonalități din viața publică de la noi și-au turnat găleata cu apă pe cap provocând alte personalități să facă la fel după ce fiecare au făcut o donație. Cam asta ar fi pe scurt fenomenul Ice Bucket Challenge la care românii au răspuns foarte repede.

Dincolo de ideea găleții de apă turnată pe cap stă de fapt o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea celor suferinzi de scleroză laterală amiotrofică (boala Charcot sau boala Lou Gehrig) și conștientizării acestei maladii, de care suferă și Stephen Hawking.Campania a început în USA. La campanie au aderat multe personalitatăți cunoscute din întreaga lume, precum Bill Gates, Lady Gaga,Oprah Winfrey, Shakira, Mark Zuckerberg, Justin Timberlake, George Bush, Cristiano Ronaldo, David Beckham, Jose Mourinho, Novak Djokovici.

Cum funcționează acest tip de campanie?

Participanții sunt provocați să își verse un vas cu apă amestecată cu gheață pe cap, se filmează făcând acest lucru, provoacă alte persoane să facă la fel, după ce donează o sumă de bani cauzei umanitare. Regula spune că persoanele provocate trebuie să răspundă în 24 de ore de la provocare. Filmul trebuie să cuprindă numele acțiunii caritabile la care participă și numele noilor nominalizați.

Foarte multe vedete din România s-au implicat și ele în această campanie caritabilă care a invadat social media în acestă perioadă de timp. Nu numai vedete s-au implicat în această campanie ci și persoane mai puțin cunoscute sau chiar deloc. Unii nu au donat nimic, alţii au depus bani direct în conturile unui ONG american, alții în conturile Societății de Scleroză Multiplă din România, sau au ales să susţină alte cauze umanitare.

Campania a stârnit și foarte multe comentarii. Medicii consideră au expunerea bruscă a capului şi feţei la apă rece poate declanşa “reflexul de scufundare”, care determină oprirea respiraţiei și că acest gest este total nepotrivit pentru sănătate.

Cu toate acestea, presedintele unei clinici medicale renumite din Romania s-a alaturat campaniei de strangere de fonduri in contul Societății de Scleroză Multiplă din România, promovate la Realitatea TV.

Ideea acestui tip de campanie a fost preluată de români și folosită pentru mai multe cauze. De exemplu, Asociația MaiMultVerde îi provoacă pe participanți să doneze bani, orice sumă de la 10 lei în sus, care echivalează cu plantarea unui copac sau să își toarne o găleată de apă cu gheață pe cap.

Până la urmă, atunci când avem în față o cauză nobilă devenim mai indulgenți cu modul în care se strâng banii pentru această cauză și ne gândim la beneficiile campaniei. Așa cum este cazul de față, o boală cumplită cum este scleroza multiplă.

"Scleroza multiplă este o boală cronică a sistemului nervos central care se manifestă prin tulburări de vedere, coordonare, dificultăţi la înghiţire şi urinare, precum şi alterarea simţurilor şi a funcţiilor cognitive. În România, 10.000 de persoane suferă de această afecţiune incurabilă, dar a cărei evoluţie poate fi frânată prin tratament. Din păcate, un procent redus de bolnavi are acces la tratament, iar costul ridicat al acestuia – 15.000 de euro/an – îi împiedică pe pacienţi să şi-l poată asigura singuri." (http://www.ziarulring.ro)

Chiar dacă nu dorești să experimentezi senzația găleții de apă turnate pe cap, poți face o donație Societății de Scleroză Multiplă din România sau să te alături altei cauze umanitare.

 
Social - Sănătate

Accidentele ortopedice precum entorsele, degerăturile, dar şi infarctul, hipotermia şi degerăturile sunt câteva dintre problemele care ne pot crea neplăceri în sezonul rece. Până la consultul de specialitate, se pot aplica acasă unele măsuri care pot preveni complicaţiile. Cunoaşterea unor măsuri de bază este importantă pentru a gestiona o urgenţă medicală care poate surveni în anotimpul rece. Foarte des întâlnite acum sunt accidentele ortopedice cauzate de aluncările pe gheaţă, periculoase mai ales pentru vârstnici. Şi persoanele cu afecţiuni cardiace, dar şi cei cu alte boli cronice (astm, diabet, afecţiuni renale) pot avea mai multe probleme în anotimpul rece. Şi asta deoarece inima este suprasolicitată atunci când ne expunem la temperaturi joase. Capacitatea inimii de a pompa sânge în organism este îngreunată de îngustarea prin constricţie a vaselor de sânge. Astfel, în urma eforturilor de adaptare la temperaturile joase, ritmul cardiac creşte, corpul pierde apă, iar sângele devine mai vâscos. Din cauza acestor modificări ale organismului, iarna, cardiacii sunt mai expuşi riscului de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral.

Aspirină, în caz de infarct Durerea toracică intensă, care apare la efort sau nu, senzaţia de gheară apăsând, care durează peste 30 de minute, senzaţia de apăsare, care iradiază la baza gâtului, în umăr sau pe piciorul stâng sunt câteva dintre simptomele care anunţă infarctul. Dacă acestea nu cedează în urma administrării sublinguale de nitroglicerină, se apelează 112. În cazul în care persoana este conştientă, i se poate da jumătate de comprimat de aspirină (250 mg). Dacă semnele vitale ale victimei lipsesc, se poate iniţia resuscitarea primară.

Cum recunoşti un AVC? Accidentul vascular cerebral (AVC) se poate manifesta prin tulburări de vorbire şi de vedere, ameţeli, letargie, confuzie, cefalee, vărsături în jet, comă. Victima trebuie oprită de la orice efort fizic şi va fi aşezată pe spate, cu extremitatea cefalică (capul şi gâtul) uşor ridicată, la 30 de grade de la orizontală. Se apelează 112, iar în aşteptarea Salvării, aparţinătorii urmăresc semnele vitale ale victimei. În caz de stop cardio-respirator se începe resuscitarea.

Cum se face resuscitarea «cu mâinile goale» Suportul vital bazal sau resuscitarea „cu mâinile goale“ trebuie iniţiată imediat ce s-a instalat stopul cardio-respirator. Dacă victima nu răspunde la stimuli, se strigă după ajutor; se deschide gura şi, dacă este cazul, se îndepărtează corpii străini. Dacă nu respiră normal, se efectuează 30 compresiuni toracice, urmate de două respiraţii artificiale, apoi de cicluri consecutive de 30 compresiuni - două respiraţii, indiferent de numărul resuscitătorilor, până la apariţia semnelor vitale sau până la sosirea echipei medicilor.

Compresiunile se fac pe mijlocul toracelui, victima stând pe spate şi resuscitatorul deasupra, cu podul unei palme pe torace şi cealaltă deasupra, coatele fiind întinse. Respiraţia artificială se face dacă victima este inconştientă, nu respiră şi nu are niciun fel de mişcări. Salvatorul trebuie să îngenuncheze lângă victimă, cu o mână îi va menţine gura uşor întredeschisă, iar cu cealaltă îi va astupa nările. Se inspiră profund, buzele se vor lipi etanş pe gura victimei şi se insuflă aer timp de trei secunde.

Entorsele, luxaţiile şi fracturile, accidente de sezon Mai ales dacă practicăm sporturi de iarnă, dar şi din cauza alunecărilor pe gheaţă, iarna apar mai des traumatisme precum entorsele, luxaţiile şi fracturile. Consultul la medicul ortoped este mai mult decât necesar în aceste situaţii, însă până atunci, se pot lua acasă unele măsuri.

Gheaţa predispune la entorse şi luxaţii Mişcările bruşte, căzăturile, călcatul strâmb şi alunecările pe gheaţă pot avea ca urmare producerea entorselor. Acestea sunt leziuni traumatice ale unei articulaţii şi pot avea ca urmare întinderea sau ruperea ligamentelor. Entorsa poate fi de gradul I (întinderea ligamentelor), manifestată prin durere şi umflături, acealeaşi simptome apărând şi în entorsele de gradul II, la acestea adăugându-se şi senzaţia că articulaţia „fuge”.

Sursa articol: http://adevarul.ro/sanatate/medicina/primul-ajutor-neplacerile-iernii-1_52e62412c7b855ff56d6282a/index.html

 
Social - Sănătate

Ceaiul negru este  recunoscut mai ales pentru proprietăţile sale antioxidante, acesta îmbunătăţind în acelaşi timp modul de funcţionare al inimii, aliat în lupta împotriva colesterolului şi sursă de energie. Ceaiul negru este preparat din aceeaşi plantă din care este procesat şi ceaiul verde, dar proprietăţile acestuia sunt apropiate de cele ale cafelei. Cu toate acestea, dacă în conţinutul de cafea întâlnim cofeină, nu acelaşi lucru este valabil şi la ceaiul negru unde întâlnim conţinutul de teină.

Ceaiul este considerat un energizant natural, alegerea acestuia fiind mult mai potrivită în momentul în care este dorită consumarea unei băuturi care să stimuleze metabolismul. De asemenea, acesta reuşeşte să îmbunătăţească activitatea creierului prin creşterea puterii de concentrare, a atenţiei şi a relaxării.

O altă mare calitate a acestui tip de ceai este faptul că întăreşte sistemul imunitar, deoarece are un conţinut ridicat de tanini, substanţe bune în lupta împotriva unor boli precum gripa, hepatita şi împotriva unor tumori canceroase.

Ceaiul negru este şi un bun aliat şi în lupta împotriva afecţiunilor cardiovasculare. Consumul regulat al acestei băuturi previne oxidarea colesterolului, protejând sângele şi arterele ceea ce duce la reducerea riscului de a avea afecţiuni cardiace. Bogat în vitamine şi săruri minerale, alegerea acestui tip de ceai poate aduce un aport zilnic important de vitamine precum B1, B2, B6 şi acid folic. Consumul ceaiului negru trebuie limitat la o cană pe zi, prânzul fiind cea bună perioadă pentru degustarea acestei băuturi.

 

 
Nota data de utilizatori: / 1
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Sănătate

 

Jurnaliştii de la Discovery au realizat un documentar despre România, care a devenit viral pe Travel Channel (Canalul de Călătorii).

Străinii se arată foarte plăcut surprinși de materialul video, pentru că unii dintre ei fie n-au auzit de România, fie aveau informaţii eronate. Totodată, documentarul i-a bucurat și pe români, fiind, în sfârşit, un documentar obiectiv şi bine intenţionat despre România.

Accesati clipul de mai jos:

http://www.youtube.com/watch?v=ijHBd20B6JM#t=1205

 
Social - Sănătate

Sare de baie

Sarea de baie rămâne una dintre modalităţile simple ieftine şi plăcute de a ne relaxa şi a avea grijă de propria sănătate. Majoritatea dintre noi o folosim în mod exclusiv pentru relaxare sau combaterea stresului, însă ascunde mai multe calităţi decât putem bănui.

Proprietățile ei sunt folosite în scopuri terapeutice pentru calmarea durerilor şi prevenirea sau vindecarea unor boli serioase. Dar trebuie făcută diferența între diversele tipuri de sare de baie și cea medicală, folosită doar în anumite condiții și un anumit interval de timp. Pentru ca produsele să aibă într-adevăr garanţia efectului terapeutic trebuie să aibă notificare de la Ministerul Sănătăţii, fapt menţionat pe ambalaj.

Unul din cele mai cunoscute produse din domeniu este sarea de la Bazna, extrasă de la mare adâncime din subsolul staţiunii balneare cu acelaşi nume din judeţul Mureş. În sens profilactic ajută la fortificarea organismului, a sistemului osos, locomotor, la îmbunătăţirea laxităţii ligamentare şi musculo-articulare, în special pentru sportivi, dansatori profesionişti, balerini.

În sens terapeutic sarea de la Bazna ajută la reumatism, spondilită, artroze, discopatii lombare, dorsale, cervicale, periatrite, afecţiuni ortopedice, ale sistemului nervos şi boli ginecologice.

 
Nota data de utilizatori: / 1
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Sănătate

stresulValul de căldură, praful, semaforul, apelurile telefonice multiple sunt doar o parte din constrângerile vieţii zilnice care stau la originea stresului. Viaţa cotidiană e din ce în ce mai agitată, iar oamenii din ce în ce mai stresaţi.

Sunteţi stresat dacă :

 • Aveţi palpitaţii, ameţeli şi insomnii;

 • V-aţi pierdut apetitului culinar sau, din contra, s-a accentuat;

 • Au apărut probleme digestive, dureri de dinţi;

 • Respiraţi mai greu, vă bâlbâiţi sau, din contră, vorbiţi prea repede;

 • Vă simţiţi foarte obosit;

 • Apar infecţii frecvente şi apetitul sexual s-a redus.

Pentru a vă detensiona vă propunem câteva metode extrem de simple şi rapide:

 1. Controlaţi-vă respiraţia. Inspiraţi adânc, simţiţi cum aerul vă pune stăpânire pe plămâni, ţineţi aerul câteva secunde, iar apoi expiraţi uşor.
 2. Întindeţi-vă. Acest exerciţiu vă va aminti de minunatele dimineţi în care v-a trezit soarele, mai mult veţi simţi cum tensiunea se scurge, lăsându-vă mintea limpede.
 3. Zâmbiţi. Cercetătorii au demonstrat că zâmbind, chiar şi forţat ne inducem o stare de spirit pozitivă.
 4. Plimbaţi-vă. Chiar dacă ieşiţi de la muncă mai târziu, nu vă grăbiţi, megeţi alene spre casă, lăsând în urmă gândurile ce vă apasă.

 

 
Nota data de utilizatori: / 2
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Sănătate

terapia prin rasFizicul uman are foarte multe resurse de vindecare prin el însuşi, una dintre ele fiind chiar râsul. O glumă bună, o întâmplare amuzantă, o carte de bancuri, veselă, scrisă cu talent şi umor, un film de comedie, circ, desene animate, toate acesta pot avea un impact important asupra sănătăţii.

La început poate părea o idee comică, dar studiile ştiinţifice demonstrează că râsul scade tensiunea arterială, reduce stresul, detensionează muşchii şi creşte elasticitatea musculară, îmbunătăţeşte respiraţia şi oxigenează sângele, înfrumuseţează chipul şi dă lumina şi strălucire ochilor.

Când râdem endorfinele (hormonii fericirii) invadează întregul organism, în timp ce hormonii stresului (nonadrenalina şi cortizonul) scad semnificativ.

Ideea nu este nouă. Încă din antichitate s-a constatat că râsul are un efect benefic asupra sănătăţii prin relaxarea sistemului muscular şi a celui nervos. De asemenea, terapia prin râs se practică în China şi în Japonia încă din secolul XIX.

 
Nota data de utilizatori: / 1
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Sănătate

DansFiecare persoană are momente în care simte nevoia să se rupă de grijile cotidiene şi să se relaxeze. Modalităţile prin care reuşim să facem acest lucru sunt foarte variate, dar una dintre cele mai plăcute este reprezentată de dans, indiferent despre ce stil este vorba.

Din punct de vedere medical, pare-se că dansul este un adevărat medicament pe care psihologii şi psihiatrii îl folosesc adesea. Dansul este, spun psihologii, o reacţie primară la ritm şi muzică, este o modalitate de a folosi instinctele persoanelor cu afecţiuni psihice pentru a-i ajuta să se conecteze cu ei înşişi, altfel decât prin comunicare directă.

Dar asta nu înseamnă că dansul nu este un medicament pentru oricine, indiferent de vârstă, sex sau ocupaţie. De mici copii reacţionăm instinctiv în momentul în care auzim sunete muzicale, iar mai apoi dansul devine o modalitate de socializare prin care se dezvoltă legături la nivel personal, dar nu numai. Ajunşi la maturitate, preocupaţi cu problemele zilnice, foarte mulţi adulţi renunţă să mai danseze, uită starea de bine pe care dansul le-o oferă şi uită de plăcerea de a te bucura de o pasiune.

 
Nota data de utilizatori: / 1
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Sănătate

Tratament

Pe măsură ce înaintăm în vârstă plecam de la doctor cu un număr tot mai mare de medicamente. Iar atunci când medicamentele nu ne ajută, se trece la măsuri mai extreme cum ar fi operaţiile. Medicina naturistă propune în schimb remedii naturale, fără efecte secundare, pe care organismul le integrază mai uşor.

Iată în continuare un remediu natural care ajută la deblocarea venelor inimii. Remediul este recomandat înainte de a trece la angiografie sau bypass.

Ingrediente:

 • 1 ceaşcă suc de lămâie
 • 1 ceaşcă suc de ghimbir
 • 1 ceaşcă suc de usturoi
 • 1 ceaşcă oţet de mere

Se amestecă aceste ingrediente, iar amestecul se fierbe la foc mic, timp de 60 de minute sau până se reduce volumul la 3 ceşti. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Se adaugă 3 ceşti de miere naturală, se amestecă, iar remediul rezultat se păstrează într-un borcan.

Se consumă câte o lingură pe zi, înainte de micul dejun. Blocajul venos va ceda în majoritatea cazurilor.

* Dacă boala este într-un stadiu foarte avansat este posibil ca remediul de mai sus să nu funcţioneze.

 
Nota data de utilizatori: / 13
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Sănătate

mananca sanatos

În spatele unei vieţi active şi solicitante trebuie să existe întotdeauna un corp şi o minte sănătoasă. Fie că eşti un om care îşi dedică viaţa carierei, unul care se concentrează asupra vieţii personale, sau încerci să îmbini cele două lumi, fiecare zi vine cu vechi sau noi provocări şi sarcini. Toate acestea îţi afectează alimentaţia, atât din punct de vedere al timpului disponibil şi a orarelor meselor cât şi a conţinutului acestora.

Alimentaţia joacă un rol extrem de important în dezvoltarea şi menţinerea unui corp sănătos. Niciodată o dietă sănătoasă nu trebuie să cadă pe locul doi, în favoarea meselor rapide şi haotice şi a mancărurilor nesănătoase, specifice vieţii agitate a omului de azi.

 
Mai multe articole ...

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner