Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 122
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Sănătate

mancare de sarbatoriÎntrucât este pentru prima oară când sunt solicitată să scriu despre un subiect medical pe înţelesul tuturor, mă simt oarecum stingheră în exprimare. Aş dori să încurajez cititorii ziarului… Să-mi adreseze întrebări în următoarele apariţii pentru a putea stabili oarecum un “dialog benefic” care să aducă lămuriri asupra unor subiecte de interes general.

Nutriţia este una din funcţiile principale ale organismului, ea în timp a devenit o prioritate plăcută omului. Dintre cele cinci simţuri pe care le posedăm ca urmare a evoluţiei ontogenetice, gustul e unul din simţurile căruia îi acordăm o atenţie sporită izvorâtă nu numai din necesitate, ci şi din plăcerea mâncatului. Scăparea acestui simţ de sub control poate deveni o povară care în timp va fi cauza unor numeroase boli. In rândurile care urmează nu aş dori să intru în detalierea bolilor pe care le poate produce alterarea comportamentului alimentar, ci aş dori să subliniez prin demersul meu importanţa controlării acestui simţ.

 

Din vechime, încă înainte de creştinism cu câteva mii de ani era cunoscută importanţa postului ca modalitate de tratare şi epurare a fiinţei. Prin urmare nu este o surpriză faptul că în zilele noastre postul specific unor perioade de sărbătoare nu şi-a pierdut importanţa. Din punct de vedere medical el poate fi asemănat cu regimurile igieno-dietetice impuse de manifestarea unor boli ca hipertensiunea, diabetul, hipercolesterolemia etc. Datorită alterării condiţiilor de viaţă şi a scăderii nivelului de trai alimentaţia ca funcţie “a priori” a suferit modificări care pot determina veritabile tulburări de comportament alimentar.

Dincolo de aspectele psihice pe care le poate îmbrăca un simţ scăpat de sub control, aş dori să subliniez importanţa reluării unei alimentaţii echilibrate după perioda de post specifică sărbătorilor de iarnă. Medic de cabinet  fiind de peste 20 de ani, am constatat de-a lungul timpului, fără excepţie, faptul că după perioada de post specifică mai ales sărbătorilor de iarnă apare o creştere a cazurile de afecţiuni digestive. Cauza pentru care se întâmplă acest lucru este dată atât de refularea unui simţ frustrat (atunci când postul este acceptat ca îndeplinirea unei datorii a creştinului) cât şi de obiceiuri culinare tradiţionale specifice acestei perioade.

Mâncatul peste măsură de sărbători va duce şi la decompensarea unor hipertensiuni preexistente a ulcerelor duodenogastrice, a bolilor pancreatice precum şi a dislipidemiilor. De cele mai multe ori mâncatul peste măsură de sărbători este însoţit de băutul peste măsură, nu pentru că acesta ar fi un obicei tradiţional, ci din nevoia omului de voie bună, o nevoie uneori probabil înţeleasă şi abordată greşit. Racordarea omului la valorile fundamentale ale vieţii şi neamului, dublată de înţelegerea corectă a importanţei controalelor medicale ar fi o cale sigură de armonizare cu propriile nevoi.

 

Comentarii  

 
+1 # Andra 09-12-2010 15:05
Ce bine ca nu sunt acasa de sarbatori si nu trebuie sa mananc peste masura :P
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner