Baner
Baner
Baner
Pentru Comunitate
Vă implicaţi în viaţa comunităţii din care faceţi parte?
 
După 20 de ani...
Mai credeţi în Democraţie?
 
Aurul nostru
Cine vreţi să exploateze aurul din România?
 
Nota data de utilizatori: / 5
Cu cele mai mici noteCele mai bune 
Social - Sănătate

Inima bolnavaDupa cum am precizat in numarul precedent al ziarului, la fiecare aparitie voi incerca sa prezint pe scurt un subiect cu specific medical atractiv pentru publicul larg. Asadar, astazi despre hipertensiune!

Ce este hipertensiunea? De ce hipertensiunea? Pentru ca este foarte frecventa ca diagnostic in rindul populatiei generale, nu numai a populatiei clinice.

Hipertensiunea arterială este un sindrom clinic caracterizat prin creşterea valorilor presiunii sub care circulă sângele în sistemul sanguin arterial. Adesea hipertensiunea este necunoscuta omului ca diagnostic si este descoperita accidental la un control de rutina. Bineinteles in fata unei asemenea descoperiri stam socati si ne intrebam din ce cauze s-a intimplat sa avem tensiune. Dintre cele mai cunoscute cauze ale hipertensiunii cele mai frecvente sunt:

A. CAUZE INTERNE (ţin de individ): Ereditatea, Vârsta (grupa cea mai afectată este de 50-60 de ani chiar daca primele semne apar dupa 40 de ani), Sexul (<50 ani mai frecventă la B >50 ani mai frecventă la F), Obezitatea, Alţi factori interni: grupa de sânge A II, alte boli (endocrine,vasculare, nervoase, etc.)

B. CAUZE EXTERNE: Stresul (repetat, intens şi prelungit), Sarea, Aportul de calorii, Tabagismul, Consumul de alcool şi cafea, Caracteristicile apei potabile (duritatea mică – risc crescut pentru HTA), Medicamente (contraceptivele, cortizonul etc.)

In ce priveste semnele ei cele mai intilnite sunt: durerea de cap, ameteala, astenia (senzatia de oboseala), tulburari de vedere (vederea incetosata), insomnia, palpitatii, senzatia de apasare in piept, amorteli si furnicaturi.

CA MĂSURI DE TRATAMENT DE PRIMĂ INTENŢIE as dori sa precizez doar citeva care sunt la indemina oricui: Restricţia de sare, Combaterea obezităţii (regim hipocaloric), scăderea în greutate, regim de crudităţi (legume şi fructe crude), scăderea consumului de grăsimi.

Regimul de activitate va consta in evitarea eforturilor fizice mari (nu a efortului in sine bine dozat), evitarea stărilor de epuizare fizico-psihică ( evitarea stărilor conflictuale, a agitaţiei, a zgomotului puternic etc.), Respectarea somnului (7-8 ore de somn şi somnul de după masă), Întreruperea fumatului

Alte măsuri igieno-dietetice : Evitarea consumului crescut de alcool , Reducerea consumului de cafea – abandonarea cafelei de dimineaţă nu reprezintă o indicaţie absolută.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Facebook

Baner

Organizatia E.M.M.A.

Baner
Baner